Obilježena 22.godišnjica tragične smrti Mustafe Hukića Huke (Foto)

U prisustvu porodice, rodbine, prijatelja i nekolicine trenera mlađih kategorija Slobode, na mezarju Tušanj danas  u popodnevnim satima obilježena je 22. godišnjica tragične smrti Mustafe Hukića Huke.

Supruga Budimka, sin Jasmin i kćerka Jasenka sa svojim porodicama, uz njih Denis Karić, Nedim Omerović, Gradimir Crnogorac, Ado Mujezinović i drugi prijatelji položili su bukete cvijeća, tiho se pomolili.

Na trenutak su osvježena sjećanje na nekada sjajnog igrača, poslije jednako dobrog trenera, a nadasve dobrog čovjeka. Jednog od onih osoba koje se zbog svojih ljudskih osobina i plemenitosti ne zaboravljaju.

Dijete Slobode, rođen u Mosniku, prošao je mlađe generacije ekipe s Tušnja, a onda je kao veliki talenat i nogometna nada 1968. godine uskočio u prvi tim. Već naredne godine bio je akter nezaboravne utakmice u Podgorici, tadašnjem Titogradu, kao najmlađi u generaciji koja je izborila treći ulazak Slobode u Prvu ligu Jugoslavije.

Punih deset godina Hukić je bio stalni član ekipe s Tušnja. Potom je karijeru nastavio u Osijeku, a nakon tri godine okušao se u Americi, u vrijeme kada su mnogi vrsni nogometaši iz Evrope podizali interes za nogometom u SAD, igrajući u ekipi San Jose zajedno s legendarnim George Bestom.

Od 1985. godine Hukić je ponovo na Tušnju, sada kao trener mlađih generacija igrača, da bi potom preuzeo prvu ekipu i s njom bio nadomak prve titule prvaka BiH. Nesreća na cesti od Gračanice do Tuzle ugasila je jednu karijeru i jedan san, odnijela je nogometnog znalca koji je bio i među prvim trenerima reprezentacije BiH nakon rata, kao pomoćnik selektoru Fuadu Muzuroviću.

Manje-više sve se zna o popularnom Huki, čovjeku koji je postao ikona navijača “crveno-crne” armije. U spomen na njega svojevremeno je organiziran međunarodni nogometni turnir “Mustafa Hukić Huka”, da bi ga kasnije neopravdano “ugasili”. No, o tome nekom drugom prilikom.

Sjećanje na Mustafu Hukića ujedno je sjećanje na jedno drukčije, svakako ljepše vrijeme Tuzle i tuzlanskog sporta. Bogatog uspjesima i imenima ljudi koji su na svoj način gradili kult sporta, Slobode i grada Tuzle. I zato ih nikada ne smijemo zaboraviti. (Tekst i foto: M. Petrović)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *