Obilježavanje Evropske sedmice borbe protiv raka grlića materice

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme.

0
506

Panel diskusijom u Hotelu Salis, danas će započeti obilježavanje Evropske sedmice borbe protiv raka grlića materice. Panelu će biti prisutne žene iz nekoliko udruženja iz Tuzlanskog kantona, a tokom sedmice, od 17. do 21., održat će se edukacije u nekoliko gradova u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u posljednjoj sedmici mjeseca januara svake godine.

Stručnjaci ističu da se najčešće obolijevanje identificira kod žena koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine), osobe koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, žene koje ne odlaze redovno na kontrole, te žene kod kojih je identificirano dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje cigareta.

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme. Rak grlića maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here