Obavljena dženaza i ukop: Još 50 žrtava genocida u Potočarima je pronašlo smiraj

0
226
dzenaza ukop 50 zrtava genocid srebrenica memorijalni centar potocari 27 godisnjica
Danas je klanjana dženaza za 50 žrtava genocida u Srebrenici (Foto: T.S,/Klix.ba)

Brojni stanovnici Srebrenice, ali i drugih gradova iz BiH i regije, te domaće i strane političke delegacije su danas u Potočarima odali počast i obavili ukop za 50 žrtava genocida u Srebrenici.

Od ranog jutra, u Memorijalnom centru Potočari održavaju se brojne komemorativne i vjerske aktivnosti kojima se odaje počast ubijenim Bošnjacima u genocidu u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine.

Nakon komemoracije na kojoj su se obratile brojne delegacije, uključujući i ministricu odbrane Nizozemske, premijera Crne Gore Dritana Abazovića, predsjednik Svjetskog Jevrejskog kongresa Menacher Rosensaft, uslijedio je i vjerski dio programa.

Delegacije su položile cvijeće ispred spomenika ubijenim žrtvama genocida, nakon čega se pristupilo i klanjanju dženaze za 50 žrtava genocida koje će danas pronaći svoj smiraj u Potočarima.

Svih 50 žrtava koje su danas ukopane u Potočarima imaju nekompletne posmrtne ostatke. Njih devet je pronađeno prošle godine u masovnoj grobnici u Kalinoviku, a ostali su pronađeni ranije u drugim masovnim grobnicama.

Do sada je u Potočarima ukopana 6.671 žrtva genocida, odnosno posmrtni ostaci koji su pronađeni u brojnim masovnim grobnicama.

Neki od njih su konačno dočekali trenutak da njihovi ubijeni članovi konačno pronađu smiraj, dok drugima ostaje nada kako će se posmrtni ostaci pronaći u periodu koji je pred nama. (Kb)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here