O njima se priča: Faris Halilović, briljantni umjetnik iz Osnovne muzičke škole Tuzla (Foto/Video)

0
300

Od prvih dana pohađanja JU Osnovne muzičke škole Tuzla, učenik IV razreda, Faris Halilović, ostavio je utisak da se radi o dječaku koji uvijek traži više i hoće bolje.

Takvim stavom predstavljao je izazov i za svoju nastavnicu Selmu Jahić, koja je tokom održavanja prvih časova primijetila da se radi o učeniku velikih dometa. To se vrlo brzo i ostvarilo kada je već u prvom razredu osvojio laureat na Međunarodnom takmičenju u Istočnom Sarajevu, te drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju u Ugljeviku.

Da to nije slučajnost, mladi umjetnik Faris Halilović pokazao je tako što je nastavio nizati uspjehe i tokom drugog i trećeg razreda.

Da uspješnim učenicima ni vanredni uslovi, pandemija, niti bilo šta drugo ne može stati na put ka njihovom cilju, dokazao je Faris koji je učestvovao na takmičenjima u Austriji, Ukrajini, Ugljeviku, Francuskoj i drugim zemljama. Prošao je etapno takmičenje, te predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom trofeju u Francuskoj.

https://www.youtube.com/watch?v=8ZkbQ-zixLg&feature=youtu.be

Samo tokom 2019/2020.g. Faris je osvojio:
– Prva nagrada na 5. Internationales Akkordeonfest in Graz 2019, Graz (Austrija), 24. 11. 2019.;
– Pobjednik kategorije na Trećem otvorenom školskom takmičenju u organizaciji JU Osnovne muzičke škole “Markos Portugal“, Doboj, 7. 3. 2020.;
– Zlatna medalja na festivalu “Constellation-20 vs Covid-19. Life goes on!“, Odesa, Ukrajina, juni 2020.;
– Laureat III kategorije na XII Međunarodnom festivalu “Dani harmonike“, Ugljevik;
– Treće mjesto na Australian International Accordion Championship, Sidnej (Australija), august 2020.;
– Zlatna medalja na festivalu “Constellation-2020 Art without borders/Life goes on!“, Kijev, Ukrajina, oktobar 2020.;
– 15. mjesto na 70. Svjetskom trofeju (Trophée Mondial De Lʹaccordéon – International Open Trophée 12 & Under – Classique), Francuska, novembar 2020.

Pored mnogobrojnih takmičenja Faris je pohađao masterclasove kod uglednih muzičkih imena kao što su Vladimir Murza, Jurij Šiškin, Belma Šarančić i dr.

Na osnovu svega rečenog, za ovog mladog umjetnika svi su saglasni da njegovo vrijeme tek dolazi. JU Osnovna muzička škola Tuzla je ponosna što iznjedrava talente za svjetsku scenu i time na najbolji način opravdava svoju misiju i viziju. (Omš – Foto: Arhiva škole)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here