NYT / Hrvatska i Crna Gora bilježe najveći porast zaraženih u Europi

Američki New York Times je na novoj karti svijeta na kojoj prati širenje koronavirusa u svijetu BiH je prikazao kao zemlju s blažim porastom broja zaraženih, dok su Hrvatska i Crna Gora jedine zemlje u Europi koja su označene crvenom bojom, koja znači da je porast broja novih slučajeva značajan.

Na karti The New York Timesa zemlje su klasificirane po stopi porasta broja novih slučajeva u posljednjih 14 dana, pa, iako pojedine imaju nizak broj zaraženih, računa se postotak porasta broja novooboljelih posljednjih dana.

BiH je na ovoj karti obojena u svjetlo narandžasto, a istom bojom su i Srbija, Bugarska, Rumunija i Albanija, pišu Nezavisne.

Sjeverna Makedonija, koja proteklih dana bilježi trocifrene dnevne brojeve novozaraženih, prikazana je u bež boji koja govori o tome kako je porast broja novooboljelih u prošla dva tjedna bio otprilike isti.

Među europskim zemljama u kojima je taj broj u padu, pa su obojene plavom bojom, su Velika Britanija, Poljska i Grčka, dok su Rusija, Francuska i Italija označene kao zemlje u kojima je broj novozaraženih stabilan. U svijetu su crvenom bojom obznačeni Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja i Malavi.

The New York Times primjećuje kako se epidemija stišava u pojedinim zemljama koje su u ranoj fazi bile teško pogođene, ali upozorava kako broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikada, s obzirom na to da se dnevno prijavi više od 100.000 novozaraženih.

List navodi kako je u posljednja dva tjedna porast broja novih slučajeva zabilježen u gotovo dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad, što je posljedica žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *