NSRS ukinula obavezu objave Schmidtovih odluka

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine bh. entiteta RS usvojene su izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa, s ciljem ukidanja obaveze objavljivanja zakona koje donese visoki predstavnik u BiH.

Za usvajanje prijedloga zakona glasala su 54 poslanika, od 61 prisutnog.

Nije bilo glasova protiv niti suzdržanih.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS propisuje da prestaje obaveza da se u republičkom Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH i poručio da borba Srpske sa OHR-om neće prestati jer Kristijan Šmit nema legalitet Savjeta bezbjednosti UN.

„Mi taj legalitet ne priznajemo, a donijeli smo već odgovarajuće odluke o nepriznavanju Šmita. I da li je normalno da njegove odluke po zakonima koji su na snazi u Srpskoj objavljujemo u Službenom glasniku? Naravno da nije. Ovo je trenutak kada OHR nema legitimitet i kada visoki predstavnik nema legalitet“, rekao je Stevandić, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda.

Predsjednik Stevandić je naveo da je borba RS sa OHR-om velika i dugotrajna te da je svima poznato da su OHR i Ustavni sud BiH u ranijem periodu bili kreatori brojnih kriza i diskriminacije prema ljudima iz RS, ali da je RS uvijek funkcionisala u optimalnom i zakonskom kapacitetu za razliku od Federacije BiH.

Stevandić je naglasio da će RS štititi svoju imovinu, te istakao da visoki predstavnik ne može biti zakonodavac, niti da bez odgovornosti mijenja ustave entiteta, krši Dejtonski sporazum, smjenjuje demokratski izabrane predstavnike i slično.

„Zakone treba da donose legalno izabrani zakonodavni organi. Ovo što danas na posebnoj sjednici radimo, radimo u skladu sa Ustavom, pravom, demokratskim i civilizacijskim principima“, rekao je Stevandić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je pojasnio kako se ovim nacrtom ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj.

Iz OHR dodaju da „neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Općem okvirnom sporazumu za mir“.

– Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka. „Oni trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama“, rekao je visoki predstavnik no nije precizirao šta planira poduzeti. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *