NSRS odbila podržati Dodikov veto, odluke Predsjedništva BiH ipak stupaju na snagu

0
105
narodna skupstina rs odbijanje veto dodik
Narodna skupština RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izjasnili su se o zaključcima Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa posljednje sjednice, a koje je Milorad Dodik proglasio štetnim po vitalni nacionalni interes.

Bez obzira na ishod glasanja u Narodnoj skupštini RS-a, Dodik zbog nedostatka većine, nije mogao dobiti podršku u stavu da su zaključci Predsjedništva štetni po Srbe. To znači da će odluke Predsjedništva BiH sa 22. sjednice održane 19. oktobra stupiti na snagu.
Ukupno je glasalo 56 zastupnika što nije dovoljno za odlučivanje s obzirom na to da ne čine dvotrećinsku većinu. Do nedostatka podrške došlo je nakon što su sa sjednice otišli poslanici SDS-a i PDP-a.

Tokom prvog dijela današnjeg zasjedanja NSRS-a izbila je žestoka svađa predstavnika opozicije i Milorada Dodika. Dodik je koristio govornicu za politički obračun s opozicijom, a rukovodstvo NSRS-a nije ga u tome sprečavalo. Upravo zbog toga je i izašao dio poslanika.

Prije nego što će izgubiti podršku, Dodik je pozvao poslanike da u nekim slučajevima glasaju protiv njegovog veta, kao što je otvaranje ureda ambasade Rusije u Banjoj Luci. To umnogome govori i da Dodik nije suštinski bio protiv odluka Predsjedništva BiH nego da je jednostavno htio bojkotovati tu instituciju kako je i dogovoreno u NSRS. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here