Novorođenčad: Što je i kako se prepoznaje sindrom iznenadne dojenačke smrti – SIDS?

Postoje dva uvjeta da bi se kao uzrok smrti naveo SIDS. Prije svega, mora biti ustanovljeno da novorođenčad nije prethodno akutno bolovala

(Foto: Freepik)

Sindrom iznenadne dojenački smrti (SIDS) poznat i pod nazivom ‘smrt u kolijevci’ jedan od najčešćih uzroka smrti novorođenčadi do napunjene prve godine života. Najčešće se javlja između drugog i četvrtog mjeseca života bebe, rjeđe prije prvog i nakon šestog mjeseca života. Uzroci ovog sindroma još uvijek su nepoznati. SIDS se očituje tako što roditelji prethodno zdravo dijete zateknu mrtvo. U većoj mjeri se javlja kod dječaka u zimskim mjesecima. Mjesec listopad mjesec je kad se priča o SIDS-u u svrhu povećava svjesnost o ovome problemu.

Uzroci iznenadne dojenačke smrti

Postoje dva uvjeta da bi se kao uzrok smrti naveo SIDS. Prije svega, mora biti ustanovljeno da novorođenčad nije prethodno akutno bolovala. Drugi uvjet jest da je nakon obdukcije isključeno bolovanje od neke teške bolesti koja je mogla biti uzrok smrti. Međutim, pitanje koje se najčešće nameće je – što uopće uzrokuje SIDS?

Provedena su brojna istraživanja uz pomoć kojih bi se mogao otkriti uzrok SIDS-a, međutim još se uvijek sa sigurnošću ne može reći koji je pravi uzrok. Jedino što preostaje su preventivne mjere i pravovremena reakcija kako bi se spasio život. Najviše onoga što se zna o SIDS-u potječe od statističkih istraživanja koja su se temeljila na traženju uzročno-posljedičnih veza koje dovode do smrti. Nesposobnost dovoljno brzog buđenja dovodi do pomanjkanja kisika, što na kraju može uzrokovati SIDS-om.

Doktor Rubens zaposlenik je dječje bolnice u Seattleu koji posljednjih petnaest godina istražuje moguće uzroke nastanka SIDS-a. Vjeruje da je vrlo blizu otkrivanja pravog uzroka te se nada da će pronaći način kako spriječiti njegovu pojavu. Po njegovoj teoriji, novorođenčad koja umire od posljedica SIDS-a nema funkcionalno unutrašnje uho pa kad dođe do problema s disanjem, oni će automatski prestati disati. Ako se teorija pokaže istinitom, ovo će otkriće uistinu biti od velike važnosti.

Zasad postoje samo pretpostavke, a one kažu da na nastanak i pojavu SIDS-a može utjecati spavanje na trbuhu, previše odjeće na djetetu, previše pokrivača i deka na djetetu, pretople prostorije. Ugroženije su bebe koje su rođene s malom tjelesnom težinom, prijevremeno rođene bebe i bebe iz višeplodnih trudnoća. Povezuje se i s pušenjem te s konzumiranjem alkohola i narkotika tijekom trudnoće, kao i s lošom prenatalnom njegom, tinejdžerskim trudnoćama i siromaštvom. No, do dana današnjeg nijedan od ovih uzroka nije dokazan…

Simptomi SIDS-a

Simptomi nažalost ne postoje. Beba ne izgleda kao da se muči niti plače. U nekim slučajevima, piše Carle.org, moguće je da se tjednima prije nego smrt nastupi, pojave samo blaže trbušne ili disajne poteškoće. No i to su samo nagađanja.

Preporuke o prevenciji

Provedene su brojne epidemiološke studije na temelju kojih su izrađene preporuke o prevenciji. Tako se izbjegavaju ili preporučuju sljedeće stvari:

 • poželjno je da novorođenčad spava u sobi s roditeljima, ali u svom krevetiću
 • bitno je da novorođenčad spava na tvrdoj podlozi, bez mekanih predmeta sa zategnutom posteljinom
 • dijete mora spavati na leđima
 • duda je poželjna tijekom dnevnog dremuckanja, i noćnog spavanja (ali ne forsirajte bebu da je prihvati!)
 • soba (ni beba) se ne smije pregrijavati, ali ne smije biti ni prehladno
 • neka beba doji koliko želi
 • ne preskačite ‘tummy time’, odnosno okrećite bebu na trbuh preko dana
 • bebu pokrijte maksimalno do ramena, neka im lice nikad ne bude ispod pokrivača
 • beba mora spavati na ravnoj, vodootpornoj podlozi
 • ako spavate u istom krevetu, pazite da beba ne spava negdje gdje može upasti u prostor između madraca i slično
 • ne ostavljajte dijete samo na krevetu
 • ne ostavljajte dijete bez nadzora u prostoriji gdhe su druga djeca i/ili kućni ljubimci

Usprkos tome što SIDS pogađa novorođenčad, mjere prevencije postoje i za majke:

 • ako je moguće, ne pušite! Ne izlažite se duhanskom dimu kako za vrijeme trudnoće, tako i nakon poroda
 • ne konzumirajte alkoholna pića i ne uzimajte lijekove koji nisu dopušteni za vrijeme trudnoće i nakon poroda
 • ako ste u mogućnosti, dojite na zahtjev
 • ne stavljajte jastuke ni premekane, lagane pokrivače u dječji krevetić
 • edukacija i informiranje cijele obitelji, familije i dadilja (svih koji paze na bebu) o SIDS-u, kako pišu bebe.hr
Kada bebe mogu početi spavati na trbuhu Bebe.hr portal

(Foto: Freepik)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *