Novo tijelo i novi ponuđači za nabavku vakcina

0
237

Jedan ad hoc tim nije uspio nabaviti vakcine za Federaciju, pa su odlučili formirati još jedan tim, sa starim novim licima. U pregovore za nabavku vakcina na nivou Federacije kreće radna grupa na čelu s premijerom Novalićem. U ove procese uključeni su i Zavod za javno zdravstvo FBiH i ranije formirana ad hoc grupa.

Ponovo smo na početku kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina. Pored premijera Novalića u novom pregovaračkom timu su i ministri zdravstva, životne sredine i turizma, te direktor Zavoda za javno zdravstvo. Prvi zadatak je pronaći novog dobavljača za nabavku 500.000 doza Sputnjika V. Kao što je poznato, kompanija Medimpex se povukla, jer nije uspjela ispuniti obaveze.

– Vidjet ćemo da li neko nešto može, ali sve se svede na to da svi kažu da mogu, da hoće, a kad dođe do potpisivanja ugovora i do regularnih i zvaničnih papira, onda se svi povuku – kaže Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH (HDZBiH).

Iako je Medimpex odustao, nije odustao drugi učesnik u postupku nabavke vakcine Sputnjik, ekskluzivni predstavnik za pregovore s proizvođačem Nikola Lakušić. Pismom je uvjerio nadležne da će aranžman nabavke biti realizovan. Stoga je Vlada odlučila da produži rok.

“Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obaveze po Ugovoru o nabavci vakcina za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati”, saopćili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Za stručnu i tehničku podršku zadužen je Zavod za javno zdravstvo. Dok je ad hoc timu naloženo da nastave pregovore s proizvodačima tj. ovlaštenim zastupnicima, za nabavku dodatnih količina vakcina.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here