Novo otkriće nazvano je Jormungander Walhallaensi

Kostur je pronađen u impresivnom stanju, s gotovo cijelom lubanjom, čeljustima i kralježnicom

Riječ je o novoj vrsti mosasaura, izumrlom velikom vodenom gušteru mesožderu. Novo otkriće nazvano je Jormungander Walhallaensi, prema morskoj zmiji iz nordijske mitologije.

Za Jormungandera se vjeruje da je živio tijekom kasne krede, između 145,5 i 65,5 milijuna godina, stvorenje je opisano kao “prijelazno” obilježje između dvije druge dobro poznate vrste mosasaura. Nevjerojatna studija temelji se na fosilu otkrivenom 2015. godine u Walhalli, Sjeverna Dakota, SAD, a istraživačima je trebalo više od osam godina da identificiraju vrstu.

Kostur je pronađen u impresivnom stanju, s gotovo cijelom lubanjom, čeljustima i kralježnicom netaknutom, zajedno s velikim brojem kralježaka. Nakon opsežne analize i skeniranja površine, tim istraživača je konačno potvrdio da je ovo doista nova vrsta.

Fantastično otkriće

Vodeno stvorenje čini vezu između vrste Clidastes, manjeg mosasaura, i Mosasaurusa, veće vrste koja je narasla do gotovo 15 metara.

Pregledavajući primjerak, procjenjuje se da je dugačak otprilike 7,3 metara, s dodatkom peraja, repa poput morskog psa i “ljutih obrva” uzrokovanih izbočinama na lubanji.

Vjeruje se da su Mosasauri živjeli prije između 100 i 66 milijuna godina, a izumrli su tijekom udara asteroida koji je ubio dinosaure. Razvijanjem peraja i prelaskom u vodu, vrsta je bliskija gušterima ili zmijama nego dinosaurima.

“Da ste stavili peraje komodskom varanu i učinili ga stvarno velikim, otprilike bi tako izgledao”, rekla je Amelia Zietlow, glavna autorica studije i doktorandica komparativne biologije na Richardu Gilderu, diplomantu Američkog prirodoslovnog muzeja.

Postojao je prije 80 milijuna godina

Istraživanja sugeriraju da je Jormungandr postojao prije Mosasaurusa, od prije 80 milijuna godina.

“Ovaj fosil potječe iz geološkog razdoblja u Sjedinjenim Državama koje zapravo ne razumijemo”, rekao je koautor Clint Boyd iz Geološkog instituta Sjeverne Dakote.”Što više možemo popuniti zemljopisnu i vremensku crtu, to bolje možemo razumjeti ta stvorenja.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *