Novinari ispred Vječne vatre u Sarajevu odali počast ubijenim kolegama u Gazi

U Bosni i Hercegovini tokom rata je ubijeno najmanje 80 novinara, snimatelja, reporteta
novinari u sarajevu odali pocast ubijenim kolegama u pojasu gaze
BH. novinari pridružili su se pozivu Međunarodne federacija novinara (Foto: Klix.ba)

Udruženje BH novinari danas su se pridružili Međunarodnoj federaciji novinara te su ispred Vječne vatre u Sarajevu zapalili svijeće kako bi odali počast ubijenim novinarima u Gazi.

“Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas ubijeno je najmanje 99 novinara. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih novinara, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo”, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Naveli su tokom okupljanja da bh. novinari imaju najviše prava da zahtijevaju siguran rad novinara. U BiH tokom rata je ubijeno najmanje 80 novinara, snimatelja, reporteta.

Oni su poručili da je paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima najmanje što se u ovom trenutku može uraditi za sve kolegice i kolege, te poslati poruku kako je nedopustivo ubijanje novinara/ki, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnih sukoba, uključujući i Pojas Gaze. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *