Novi Zeland među prvima u svijetu proglasio kraj epidemije

0
318

Novi Zeland je eliminisao epidemiju korona virusa i ukinuće sve mjere, sem one na granicama, najavila je premijer Džasinda Ardern, čime je ova južnopacifička zemlja jedna od prvih u svijetu koja je to uradila.

Vlada će ukinuti mjere fizičkog distanciranja od danas u ponoć i preći sa nivoa 2 vanrednog stanja na nivo 1, rekla je Ardern.

Javni i privatni događaji, prodavnice i ugostiteljski objekti, kao i sav javni prevoz sada mogu da počnu da rade normalno, bez pridržavanja fizičkog distanciranja koje je na snazi u većini zemalja u svijetu i dalje.

“Iako smo mi sada u sigurnijoj, jačoj poziciji i dalje neće biti lako da se vratimo na život pre kovida-19. Odlučnošću i usredsređenošću smo sačuvali zdravlje, a sad bi naš fokus trebalo da usmjerimo na ekonomski oporavak”, rekla je Arder, prenosi agencija Rojters.

“Sve dok nije završeno, ne možemo da kažemo da je postignuto. Tako da je mogu da završim sa jednostavnim: ”Hvala ti, Novi Zelande”, naglasila je Ardern.

Na Novom Zelnadu živi oko pet miliona ljudi koji su se izborili sa pandemijom, dok velike ekonomske zemlje, kao što su to Brazil, Velika Britanija, Indija, SAD, i dalje se rvu sa epidemijom.

“Sigurni smo da smo eliminisali transmisiju virusa na Novom Zelandu za sada, ali širenje virusa treba da bude neprekidni napor”, dodala je Ardern.

Na Novom Zelandu nema aktivnih slučajeva po prvi put nakon februara kada su registrvani prvi slučajevi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Na Novom Zelandu zabilježeno je 1.154 slučajeva zaraze, a preminule su 22 osobe.

“To što nema aktivnih slučajeva infekcije prvi put nakon 28. februara je veoma bitno u našoj borbi protiv epidemije, ali kao što smo i ranije rekli, veoma je važno da i dalje budno pratimo situaciju”, rekao je ministar zdravlja dr Ešli Blumfild.

Novi Zeland je objavio kraj epidemije, ali ministar zdravlja upozorava građane da bi i dalje trebalo da budu oprezni.

To što je virus eliminsan ne znači da je iskorijenjen, samo da je prekinut lanac prenošenja virusa nakon što je posljednja osoba izašla iz samoizolacije.

Takođe, napominje ministar zdravlja, važno je preventivno voditi računa i o onima koji dolaze u zemlji i koji bi mogli potencijalno da unesu virus. (Tanjug, foto: ilustracija)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here