Novi uspjeh ljekara: UKC Tuzla centar transplantacije koštane srži

1
571

Bolesnici iz Bosne i Hercegovine, kojima je tokom liječenja potrebna transplantacija koštane srži, ubuduće neće morati ići u Tursku ili Sloveniju već u Tuzlu. Naime, Klinika za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra već 16 godina uspješno vrši transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze za koji posao je stekla međunarodne referense. Međutim, neznajući prave razloge, veliki broj pacijenata je upućivan na transplantaciju van naše zemlje zaobilazeći Tuzlu, a za svakog pacijenta je plaćeno između 200 i 250 hiljada eura! Koliko je miliona eura oštećena naša država, treba izračunati.

Hematologija UKC Tuzla (Ilustracija, arhiva)

Sa rečenom praksom odliva novca iz entitetskih zavoda za zdravstveno osiguranje se prestalo. Tako je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja BiH odlučio da bolesnike upućuje u Kliniku za hematologiju UKC Tuzla gdje jedna operacija transplatacije košta 50 hiljada eura ili pet puta manje od one u inostranstvu! U zadnih šest dana uspješno su izvršene dvije transplantacije koštane srži.

– UKC iz Sarajeva nam je poslao dvije pacijentice, Š.H. (54) iz Cazina i P.B. (22) iz Tešnja koje su prethodno, zbog malignih hematoloških oboljenja, liječene na Hematološkoj klinici UKC Sarajevo. Nakon toga, jedini naredni modalitet daljnjeg liječenja je transplatacija koštane srži od srodnog donora matične ćelije hematopoeze i plan je bio da se obje pacijentice upute iz UKC Sarajevo u Tursku. Taj je zahtjev Federalni zavod zdravstvenog osiguranja odbio i znajući da se taj modalitet liječenja već godinama uspješno sprovodi u našem UKC-u, kao jedinom centru u BiH za transplantaciju koštane srži – objašnjava prof. dr. Aida Ćustović – Arnautović, šefica Klinike za hematologiju UKC Tuzla.

Pacijentice upućene iz KCUS-a, uspješno se oporavljaju. Takođe, uspješno se oporavljaju svih šest pacijenta kojima su, u teškim uvjetima pandemije korona virusa, urađene tri transplantacije matičnih ćelija hematopoeze od kojih tri alogene i tri autologne. Na Klinici ističu da je u obezbjeđivanju sigurnih uvjeta transplatacije veliki napor uložio direktor UKC Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović. Takođe, aktivno je sudjelovao u nabavci lijekova za pred i posttransplantacioni period.

U narednih 15 dana u Klinici za hematologiju biće urađene još dvije transplantacije. Uspješno su urađeni aferezni postupci, saznaje TuzlaLIVE.

Obje operacije koštat će 100 hiljada eura, umjesto u inostranstvu za 500 hiljada. Zašto je neko godinama plaćao inostranu, a ne domaću pamet, posebna je tema. Da li je riječ o sujeti ili je riječ o novcima, ne znamo. No, bilo kako, uspjeh UKC Tuzla je pobijedio i jedno i drugo. (E.A.)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here