Novi protesti građana ispred Delegacije UN-a

Ispred zgrade Delegacije EU u Sarajevu počeo je protest građana koji su prethodno, podsjećamo, ranije mirna okupljanja održali ispred OHR-a i Američke ambasade u BiH.

Bh. književnik Abdulah Sidran istakao je daje veoma teško razlikovati jedne od drugih ovakve građanske proteste, te naglasio:

– Ovi se razlikuju po tome što se ne insistira na ekscesnim situacijama.

“Nema stranačkih obilježja. Svi koji budu opremljeni stranačkim majicama, zastavama i ostalim rekvizitama bit će uklonjeni sa skupa. To ne znači da članovi stranaka nisu pozvani, naprotiv

Uvrjedljiv sadržaj na transparentima nije dozvoljen i takvi će također biti odstranjeni (uklonjeni). Veći organizovani dolazak mora biti najavljen organizatoru.

Kao i prošli put, protesti su najavljeni i prijavljeni MUP-u i Ministarstvu saobraćaja. Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoje stavove u vezi trenutne situacije u zemlji, odnosno zahtjevajmo da se od sada čuje i glas građana, a sve u cilju zaštite naše države. Pokažimo da smo odgovorni građani i vrijedni da se neko založi da nam pomogne u izgadnji normalne države”, navedeno je u najavio današnjeg okupljanja.
ZAHTJEVI GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE

1.Tražimo konkretne i nedvosmislene poteze na implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava umjesto trgovina među samoproglašenim nacionalnim vođama u kojima na žalost i gosp.

Sattler učestvuje. Pozivamo gospodina Sattlera i ostale dužnosnike EU i međunarodnih institucija na hitnu zaštitu Ustava BiH, prvenstveno u cilju očuvanja mira. U tom kontekstu umjesto besciljnih saopštenja za javnost, sastančenja po hotelima i restoranima sa pojedinim stranačkim liderima, zahtijevamo pomoć Evropske komisije u radu institucija BiH, Parlamenta BiH, Predsjedništva BiH…;

2.Podršku za transparentnu i otvorenu saradnju i uključenost građana i nevladinog sektora u reformske procese u Bosni i Hercegovini umjesto planskog inženjeringa u kojem na žalost i gosp.

Sattler učestvuje;

3.Podršku Visokom predstavniku, gosp. Schmidt-u, u primjeni svih raspoloživih mehanizama kako bi se zaustavio institucionalni državni udar na Bosnu i Hercegovinu;

4.Čvrsto zalaganje u institucijama Evropske unije kako bi se primijenili svi raspoloživi mehanizmi za jačanje institucija Bosne i Hercegovine i zaustavilo ciljano podrivanje njihovog djelovanja od strane Milorada Dodika i institucija nad kojima on ima efektivnu kontrlou (Građani BiH žele u porodicu zemalja EU, a EU ima obavezu da izopći one koji te građane stalno uvlače u krize i moguće konflikte!)

5.Sazivanje posebnog samita o Bosni i Hercegovini u Sarajevu pod pokroviteljstvom Evropske unije sa učešćem zemalja u regionu na temu očuvanja mira i sigurnosti građana;

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *