Novi protest u Tuzli: Imamo pravo na čist zrak! (Foto)

Kao što je i najavljeno, na Trgu slobode u Tuzli večeras je oidržan drugi mirni protest s ciljem skretanja pažnje vlastima da je krajnje vrijeme da učine konkretne korake na smanjenju aerozagađenja u gradu Tuzli. Po slobodnoj procjeni, okupilo se oko 200 građana od kojih su mnogi na licunosili maske.

Osim Udruženja “Ženska vizija”, u organizaciju su se uključila i UG “Bolja budućnost”, “Prijateljice” , “Horizonti”, “Amika educa”, Udruženje za bolesti štitnjače “Štit”, “Zmajevo srce”, Centar za ekologiju i energiju, Planinarsko društvo “Konjuh”, Udruženje distrofičara TK, Udruženje građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” i drugi.

Okupljenim građanima obratili su se Amela Hajvaz iz Udruženja “Ženska vizija” i Džemila Agić, direkorica Centra za ekologiju i energiju.

Tokom  okupljanja iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona iznijeli su zabrinjavajuće podatke. Kako su naveli, u 2018. godini zagađeni zrak prouzrokovao je 29 posto smrti od moždanog udara, zatim 20 posto od karcinoma pluća, a stvorio je i 31 posto bronhitisa kod odraslih osoba i 23 posto bronhitisa kod djece.

-Mi više ne želimo pokretati male mjere, već želimo da se u Tuzli napravi konkretan plan smanjenja zagađenja koji će svojom realizacijom rezultirati prestankom zagađenja u narednih pet godina. Naš zahtjev je da se krene u aktivnosti ukidanja korištenja uglja u individualnim ložištima i kontrole industrijskih objekata koji koriste fosilnih goriva – kazala je Džemila Agić.

– Naše je pravo da imamo čist zrak – poruka je sa večerašnjeg skupa u Tuzli, a rečeno je da će se okupljanja nastaviti sve dok se ne poduzmu konkretni potezi kako bi se smanjilo aero zagađenje u Tuzli, a time i zaustavio trend rasta bolesti respiratornog sistema i drugih uzrovanih nečistim zrakom. (tl – Foto: Darko Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *