Novi napredak visokoškolskih ustanova iz BiH na listi Webometricsa: Univerzitet Tuzla na 3.177 mjestu u svijetu

Najveća platforma za rangiranje institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je novu rang listu univerziteta po citiranosti na Google Scholaru na kojoj je najbolje plasirani univerzitet iz Bosne i Hercegovine Univerzitet u Sarajevu i nalazi se na 1.553. mjestu.Na svjetskoj listi Webometricsa je 47 visokoškolskih ustanova iz BiH, a u pitanju je lista kojom se nastoji poboljšati prisutnost akademskih i istraživačkih institucija na internetu i promovirati objavljivanje naučnih radova sa otvorenim pristupom.

Od 2004. godine na svakih šest mjeseci Webometrics objavljuje izvještaj na osnovu nezavisnog, objektivnog i besplatnog pristupa informacijama.

Na drugom mjestu iz BiH je Univerzitet u Banjoj Luci koji zauzima 3.021 poziciju, potom slijedi Univerzitet u Tuzli koji je na 3.177 mjestu, Internacionalni univerzitet Sarajevo (IUS) na 3.592 je mjestu, Internacionalni Burch univerzitet je na 3.630 mjestu, dok je Univerzitet u Zenici zauzeo 4.658 mjesto.

Sveučilište u Mostaru je na 4.671 mjestu, Evropski Univerzitet Kallos Tuzla na 5.435 mjestu, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (Sarajevo School of Science & Technology) je na 5.842 mjestu, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu na 5.953 mjestu.

Visokoškolske ustanove iz BiH zabilježile su poboljšanje na toj listi jer je primjera radi Univerzitet u Sarajevu na prethodnoj rang listi objavljenoj u julu 2019. godine bio na 2.627. mjestu, Univerzitet u Tuzli na 3.242, a Univerzitet u Banjoj Luci na 3.161. mjestu.

Kada je u pitanju regija najbolje je ocijenjena Slovenija i njen Univerzitet u Ljubljani koji je na 320. mjestu, potom slijedi Srbija i Univerzitet u Beogradu koji je na 452. mjestu, zatim Hrvatska i Univerzitet u Zagrebu koji je na 606. mjestu.

Najbolje rangirana visokoškolaska ustanova iz Sjeverne Makedonije je Univerzitet Ćirila i Metodija u Skoplju koji je na 1.606 mjestu, a Univerzitet Crne Gore je na 2.041. mjestu.

Inače, prvih pet mjesta u svijetu zauzimaju univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi na listi je Harvard, potom ga slijede, Stanford, Institut tehnologije Massachusetts, Univerzitet u Kaliforniji Berkeley te Univerzitet u Washingtonu.

Najbolje rangirani univerzitet u Evropi je britanski Oxford koji je na svjetskom poretku zauzeo sedmo mjesto.

U ovom rangiranju Webometrics postrožio je kriterije u odnosu na prethodno rangiranje iz jula prošle godine. Uzorak je ovaj put obuhvatio 101 najcitiranijeg autora, pri čemu su iz razmatranja shodno najnovijoj metodologiji isključeni deset najcitiranijih naučnika, koji doprinose vidljivosti Univerziteta s više od 50.000 citata.

Webometricsova lista koju razvija laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog vijeća, obuhvata gotovo 12.000 svjetskih univerziteta, a sastavlja se dvaput godišnje – u januaru i julu. Rang zavisi od četiri kriterija – utjecaj, prisutnost, otvorenost i izvrsnost. (F, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *