Novi kapaciteti na Kardiohirurgiji UKC Tuzla

Sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju prostora intenzivne njege Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju iz vlastitog budžeta Ukc –a Tuzla

0
246

Kardiovaskularne bolesti, kao vodeći uzrok smrtnosti u savremenom svijetu, važan su javnozdravstveni problem. U Federaciji BIH preko 50 posto smrtnih slučajeva je povezano sa kardiovaskularnim bolestima. Budući da su vodeći uzrok umiranja i bolničkog liječenja, predstavljaju i prioritetni zdravstveni problem, što je i prepoznato u UKC –u Tuzla. Da bi se poboljšali uslovi za pacijente i olakšao rad uposlenicima Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, prošireni su kapaciteti Odjeljenja Intenzivne njege ove klinike.

“Povećanje broja u okviru intenzivne njege samo je jedan dodatni pokazatelj da svi uposlenici a i UKC Tuzla, sem svakodnevne borbe protiv COVID-a 19 misle i na budućnost, jer samim tim pet novih jedinica znatno olakšava rad kako uposlenicima Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju , a i znatno poboljšava komfor i stalno praćenje vitalnih fukncija operiranih pacijenata Klinike za kardivosklauranu hirurgiju “ – kazao je za RTV Slon Alen Kamerić, direktor JZU UKC Tuzla.

U Klinici za kardiovaksularnu hirugiju UKC Tuzla svakodnevno se vrši veliki broj operacija, a ova klinika po raznovrsnosti i složenosti operacija i procedura, prednjači u BiH.

“Najčešće su bolesti koronarnih arterija koji iziskuju, kako mi kažemo u narodu ugradnju bajpasa poslije toga sve ostale bolesti predstavljaju drugu cjelinu. koronarna arterija odnosno koronarna hirurgija predstavlja 50 posto našeg programa a preostalih 50 posto predstavlja sve ostalo dakle to je ono što mi svakodnevno radimo” – kazao je prof.prim.dr.med.sc. Mustafa Tabaković, šef Odjeljenja za kardiohirurgiju.

Sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju prostora intenzivne njege Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u objektu Plave bolnice obezbijeđena su iz vlastitog budžeta Ukc –a Tuzla, a cilj je da se prostorno i materijalno intenzivna njega prilagodi za što bolje uslove u pružanju usluga i ugodniji boravak pacijenata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here