Novi “biser” tuzlanskih tužilaca: Zadruga “Info mreža” poslovala sama sa sobom!?

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Ćazim Serhatlić  je, kako tvrdi odbrana opstruirao davanje dokumentacije na uvid odbrani a nije vodio istragu ni u jednom osiguravajućem društvu pa ni u tuzlanskim
Tuzilastvo TK, zgrada, optuznice
Kantonalno tužilaštvo Tuzla – afera za aferom. Dokle više? (Foto: Arhiva)

Priča počinje ovako:

Omladinska zadruga „Info mreža“ je osnovana 2015. godine i preko nje su studenti iz cijele be-ha, njih oko 500, obavljali razne poslove, radili su ankete i promocije, i druge poslove za razne kompanije od kojih su bila najbrojnija osiguravajuća društva.

Dakle, osiguravajuće društvo pošalje dokumentaciju za određen broj studenata u Zadrugu i preko nje plaća honorare, a da njih u Zadruzi nikad nisu ni vidjeli. Ni prva, ni posljednja takve vrste, rekli bismo. Takva je tehnologija posla, jer onaj koji je poslao dokumentaciju zna s kim hoće da radi.

Direktor i vlasnik Zadruge je bio Edin Mulić, a sve knjigovodstvene i računovodstvene poslove vodio je ovlašćeni servis. Procenat koji je dobijala Zadruga za svoje usluge iznosio je od pet do deset posto. Već prve godine promet je iznosio oko tri miliona maraka! Nekome je to zasmetalo…

U februaru 2018. godine je došla inspekcija Porezne uprave iz Tuzle i utvrdila potpunu zakonitost i urednost poslovanja i ispunjenje svih poreskih obaveza. Po naredbi Tužilaštva, poreske kontrole su izvršene u svim osiguravajućim društvima, među kojima i u tuzlanskim filijalama osiguranja„ Sarajevo“  i „Adriatik“ – priča nesretni Edin Mulić.

Ispitivani su i studenti koji su radili za osiguravajuća društva i druge domaće i strane firme.

Krajem 2018. godine, prema meni su vršene posebne istražne radnje. U februaru 2019. godine Tužilaštvo TK me pritvara na tri mjeseca, pa onda na još tri mjeseca. Optužnica protiv mene je podignuta 30. decembra 2019., a potvrđena 13. januara 2020. godine – dodaje Mulić.

Opstrukcija tužioca

Tek tada nastaju prave muke za optuženog Mulića. U optužnici nema nikog drugog, nijedne firme kojima je vršio posredničke usluge. Za pripremu odbrane nije, kako kaže, mogao doći do dokumenata na osnovu kojih je postavljena preambula optužnice.

Zamolio sam jednog poznatog sarajevskog advokata da me primi. Rekao je da on ne brani nikoga izvan Sarajeva, a ja sam ga opet zamolio da me samo sasluša, i on je pristao. Nakon što sam mu rekao sve i kako se dogodilo sa mnom, da sam optužen kao da sam sam sa sobom poslovao i da sam oštetio državu za stotine hiljada maraka poreskih obaveza, iako je inspekcija kontrolom utvrdila čisto i odgovorno ispunjavanje svih zakonskih obaveza, Ifet Feraget je pristao da me brani – kaže Mulić.

(Tužioci Ćazim Serhatlić i glavni, Tomisla Ljubić: Ozbiljne optužbe Ifeta Ferageta – Foto: TZL.ba, arhiva)

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Ćazim Serhatlić, je, kako tvrdi odbrana, opstruirao davanje dokumentacije na uvid odbrani, a nije vodio istragu ni u jednom osiguravajućem društvu, pa ni u tuzlanskim.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona broj T03 O KTK 0072039 19 od 30. 12. 2019. godine, koja je potvrđena dana 13. 01. 2020. godine, mom branjeniku je praktično stavljeno na teret da je Omladinska zadruga “Info mreža” sa p.o. Tuzla poslovala sama sa sobom i tako ostvarivala promet koji se mjeri u milionima KM!!! Naime, u činjeničnom opisu optužnice ne navodi se niti jedna firma sa kojom je poslovala Omladinska zadruga “Info mreža” sa p.o. Tuzla, a pogotovo niti jedno osiguravajuće društvo, što je od posebnog značaja za ovaj zahtjev odbrane za delegaciju predmetnog tužilačkog spisa drugom kantonalnom tužilaštvu. Naime, postoje okolnosti koje ukazuju da su osiguravajućadruštva, kao i sva druga pravna lica, izostavljena iz predmetne istrage zbog privatnih interesa Glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Tuzla g. Tomislava Ljubića i postupajućegtužioca tog Tužilaštva g. Ćazima Serhatlića, odnosno njihove interesne povezanosti sa tim firmama i osiguravajućim društvima, o čemu će dole biti više riječi, a koje okolnosti po mišljenju odbrane predstavljaju i te kako važne razloge da ovaj postupak ne bude više u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Kantona Tuzla. Te okolnosti ujedno izazivaju i razumnu sumnju u njihovu  nepristrasnost“- piše odvjetnik Feraget u dva podnesena zahtjeva:

ZAHTJEVU ZA PRENOŠENJE MJESNE NADLEŽNOSTI SA KANTONALNOG TUŽILAŠTVA TUZLANSKOG KANTONA NA DRUGO KANTONALNO TUŽILAŠTVO U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE, i

ZAHTJEVU ZA IZUZEĆE GLAVNOG TUŽIOCA KANTONALNOG TUŽILAŠTVA TUZLANSKOG KANTONA G. TOMISLAVA LJUBIĆA I POSTUPAJUĆEG TUŽIOCA G. ĆAZIMA SERHATLIĆA

Krv nije voda

Nadalje, advokat Feraget, demantira tužioca Ćazima Serhatlića da glavni tužilac Tomislav Ljubić, kao njemu nadređeni, nema razloga da bude u ikakvoj vezi sa cijelim slučajem „Info mreža“ pa ga još jednom citiramo iz Zahtjeva kojima se preko Kantonalnog tužilaštva obraća glavnom Federalnom tužiocu:

„Prema navodima iz potvrde Euroherc Osiguranje D.D. Podružnica Tuzla od 11. 12. 2019. godine, koja nosi oznaku 46, “potvrđuje se da je Ljubić (Tomislav) Ivana od 2009 do 2014 bila zaposlenik tog osiguranja. Potvrda je izdata na lični zahtjev imenovane”. Prema saznanjima odbrane Ivana Ljubić je i dalje zaposlenik Euroherc osiguranja d.d. ali na mnogo boljoj pozicijinego ranije. Važno je naglasiti i da je Ivana Ljubić najbolje prijateljica sa direktoricom (g-đa Amira Gačević) Bosna Sunce Osiguranje – Adriatic Osiguranje. Prilikom uvida u tužilački spis moj branjenik je, između ostalog, vidio i zapisnik o privremeno oduzetoj dokumentaciji, zapisnik o dobrovoljnoj predaji dokumentacije broj 13/09-15-9-329-2/18/1-3 od 30. 07. 2018. godine i potvrdu o privremeno oduzetoj dokumentaciji broj 13/09-15-9-329-2/18 1 I 2 od 30. 07. 2018. godine, zapisnik o saslušanju svjedoka Amire Gačević broj 13/09-15-9-329-2/18 1-4 od 03. 08. 2018. godine. Odbrani taj dio dokumentacije nije dat na kopiranje. Sve ovo je naknadno potvrđeno i na osnovu dokumentacije koju je u prethodnom periodu pribavila odbrana u provođenju svoje istrage. Ana Marija Ljubić, mlađa kćerka Glavnog tužioca Kantonalnog Tužilaštva Tuzlanskog kantona g. Tomislava Ljubića, je u decembru 2020. godine počela raditi u Euroherc Osiguranju d.d. a gore je već navedeno da se poslovni prostor u centru Tuzle, koji je u vlasništvu g. Tomislava Ljubića, izdaje Euroherc Osiguranju d.d. U vezi sa ovim prostorom g. Tomislav Ljubić je ranije disciplinski kažnjavan od strane VSTV-a. Kćerka postupajućeg Tužioca g. Ćazima Serhatlića je zaposlena u firmi “Centralno grijanje” d.d. Tuzla, a predsjednik Nadzornog odbora te firme je g. Senad Arslanagić, jedan od čelnih ljudi Sarajevo Osiguranja d.d. Sarajevo, koji je također saslušan u istrazi u ovom predmetu, ali odbrani nije dostavljena ta dokumentacija. Od te firme je isto tako izuzeta dokumentacija, ali ni taj dio dokumentacije nije odbrani dat na kopiranje.

Zbog svih navedenih okolnosti i opisanog postupanja glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona g. Tomislava Ljubića, kao i postupajućeg Tužioca g. Ćazima Serhatlića, odbrana je dovedena u potpuno neravnopravan položaj, o čemu je gore već bilo riječi, pa iz navedenih razloga odbrana stavlja zahtjev za njihovo izuzeće zbog postojanja okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njihovu nepristrasnost, na koji način su ujedno povrijedili i kodeks tužilačke etike, jer su narušili svoju nepristrasnost iz tačke 2. odnosno 2.1. istog koja propisuje da tužilac obavlja svoju funkciju i tretira sve strane u postupku bez favoriziranja, pristrasnosti i predrasuda, poštujući pretpostavku nevinosti. Nepristrasnost se odnosi ne samo na odluku, nego i na postupak donošenja te odluke, kao i da se tužilac ponaša u tužilaštvu i van tužilaštva na način da održava i unapređuje povjerenje javnosti i ostalih učesnika u postupku u njegovu nepristrasnost, kao i pravosuđa u cjelosti.

U konkretnom slučaju, zbog svega navedenog, “moj branjenik je izgubio povjerenje u nepristrasnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona zbog čega predlaže delegiranje drugog kantonalnog tužilaštva, odnosno da se ovaj predmet povjeri drugom kantonalnom tužilaštvu jer za to postoje važni razlozi koji su prethodno navedeni, odnosno predlaže izuzeće navedenih tužilaca“, navodi advokat Feraget.

Odbrana još nije dobila nikakav odgovor od glavnog tužioca Federalnog tužilaštva! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

One comment

  1. Jasno je svima da je Mulic prao pare preko te zadruge, ali je tacno isto tako da Ljubic i Serhatlic kradu 100x vise od njega, a pravdu dijele selektivno vec 10 godina i nikom nista… Tu su milioni reketa od Indijca iz GIKILA, Hotel TZ, JP Spreca, TUzlanska banka itd…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *