Nove prijetnje Dodika: Ako Schmidt nametne zakon o imovini, proglasit ćemo nezavisnost

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da će ukoliko visoki predstavnik u Bosne i Hercegovini Christian Schmidt nametne bilo kakav zakon o vezi sa pitanjem imovine, odmah sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a i proglasiti nezavisnost.

Dodik je u Banjoj Luci održao sastanak sa predstavnicima entitetskih institucija, te predstavnicimna RS-a u institucijama na državnom nivou.

Nakon sastanka je istakao da se, dok na dnevni red ne dođe Zakon o Ustavnom sudu BiH, nećeodlučivati ni o jednom drugom zakonu, prenosi Faktor.

Rekao je da su učesnici odbacili optužnice koje se podižu protiv njega i drugih osoba, te da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija, da su nametnuti i da se ne može računati na njihovu objektivnost i rad.

– To je politički motivisana struktura, oni su protiv RS-a i ljudi iz RS-a. Učesnici sastanka su rekli da neće prihvatiti odluke Suda BiH, jer su to političke motivisane odluke i nema ništa što liči na pravo – istakao je.

Dodao je da je Parlamentarna skupština BiH jedina koja može donositi zakone na niovu BiH.

Još jednom je poručio da ne priznaje visokog predstavnika u BiH i sve odluke koje on donosi, te istakao da na dnevni red treba staviti sve do sada nametnute zakone visokih predstavnika.

Dodik je istakao da je ključno pitanje imovine, koje je riješeno Dejtonskim sporazumom, i da se ne može vršiti revizija pitanja imovine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *