Nove linije Wizz Air na koje se čeka

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli uskoro će biti uspostavljene dvije nove linije, za Milan Malpensa u Italiji i Nuremberg u Njemačkoj.

Najavljeno je to danas nakon sastanka koji je održan u prostorijama Međunarodnog aerdroma Tuzla, a kojem su prisustvovali v.d. direktor Aerodroma Meris Šabanović, predsjednik Wizz Aira Robert Carey te ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić. Najavljeno je i uvođenje trećeg baznog aviona na tuzlanski aerodrom.

Od decembra putnici sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, moći će putovati na dvije nove destinacije. U saradnji sa kompanijom WizzAir od 17. decembra planirani su letovi za Milan Malpensa, te od 14. decemebra za Nuremberg u Njemačkoj.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije uvođenje novih linija od velikog je značaja za povećanje kapaciteta tuzlanskog aerodorma, ali i za rzvoj kompanije Wizz Air koja nastavlja sa ulaganjima.

– S ponosom najavljujemo novi rast ovdje u Tuzli sa uspostavljanjem dvije nove destinacije, Milan Malpensu u Italiji i Nuremberg u Njemačkoj. Što će nam omogućiti dolazak i odlazak samih putnika, razvijanje turizma i samim tim rast – kazao je Robert Carey, predsjednik Wizz Aira.

Trenutno su u Tuzli bazirana dva aviona, a u budućnosti ukoliko se riješe određeni infrastrukturni problemi, moguće je i povećanje broja linija kao i uvođenje još jednog baznog aviona.

– Sa ovim novim rutama mi nastavljamo naš razvoj i rast zajedno sa kompanijom wWizz Air. Nadam se da ćemo sa izgradnjom trećeg gaeta dovesti i treći bazni avion firme Wizz Air, i da nastavimo našu dobru saradnju u cilju napretka Aerodroma i same regije TK, istakao je Meris Šabanović, v.d. direktor Međunarodnog aerodorma Tuzla.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić naglasio je da resorno ministarrtvo i Vlada TK u potpunosti stoje iza daljeg razvoja Međunarodnog aerodroma Tuzla. Planirano je proširenje kapaciteta, odnosno da se izgradnjom trećeg gatea uvede i treći bazni avion.

– Trenutno je u fazi revizija glavnog projekta za izradu trećeg gatea. Mi moramo dobiti određene saglasnosti od Ministarstva odbrane. Ovo zemljište je vlasništvo Ministarstva odbrane. To ne možemo precizirati, ali ono što znamo jeste da nakon dobijanja urbanističke i građevinske dozvole i saglasnosti Ministarstva odbrane ćemo raspisati javni tender. Ali neki optimalan rok bio bi u decembru ove godine. Rok izvođenja radova bio bi oko 45 dana, naglasio je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Projekt izgradnje trećeg gatea koštao bi oko 500.000 maraka, za što postoje već obezbijeđena namjenska sredstva.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *