Nove kovanice od 2. juna ove godine

0
174
naozi za isplatu invalidnina upućeni su u banke (Foto: Ilustracija, arhiva)

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) od 2. juna ove godine počinje puštati u opticaj kovani novac u apoenima od 5,10, 20 i 50 feninga i 1 KM, dodatno kovan u 2021. godini.

Kovani novac navedenih apoena, izdanje 2021. godina, kovan je u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Osnovna obilježja i dizajn dodatnih količina kovanog novca u apoenima od 5, 10, 20 i 50 feninga i 1 KM, izdanje 2021. godina, ostaju ista kao i na kovanom novcu prethodnih izdanja ovih apoena, s tim da se na naličju kovanog novca nalazi brojčana oznaka “2021”, kao godina kovanja navedenih apoena.

Kovanje novih količina kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Kovani novac će u opticaj biti pušten sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH, saopćeno je iz CBBiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here