Novalić: Privremeno se zatvaraju aerodromi u B. Luci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru

Na pres-konferenciji o situaciji u vezi pandemijom koronavirusa govorili su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite Vijeće ministara BiH danas donijelo odluku o privremenom zatvaranju četiri međunarodna aerodromska prelaza: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar, osim cargo prevoza.

Naglasio je da je Vlada FBiH danas donijela zaključak da će inspekcije javno objavljivati podatke osoba koje se ne pridržavaju propisanih mjera izolacije, što je nova restriktivna mjera za sprečavanje širenja zaraze.

Istako je da su također osigurali finansijsku pomoć svim studentima koji su ostali zarobljeni u inostranstvu te im poručio da se jave Federalnom ministarstvu obrazovanja.

Novalić je podržao i pohvalio kantone koji su se u novonastaloj situaciji aktivirali.

– Kanton Sarajevo je odredio osam miliona KM za medicinske potrebe i najavili su smanjenje plata i želim ih pohvaliti – istakao je Novalić.

Također je pohvalio i Vladu Tuzlanskog kantona koja je odredila sumu od 900.000 KM za iste svrhe, kao i najavu rebalansa budžeta Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Novalić kazao je da Vlada Federacije BiH nije razmatrala ponudu “Abraham Grupacije” o zakupu dijela imovine Aluminija Mostar, ali da je dobila ugovor te da ima uvid u njega.

– Ugovor je po našem zahtjevu znatno poboljšan, nema više pritiska da oslobađamo od carina na određene robe i to je sad odluka Uprave i menadžmenta Aluminija – kazao je Novalić danas na pres-konferenciji.

Istakao je da tu Vlada FBiH ima manjinski udio te da će pristati na svaki angažman samo pod jednim uslovom, a to je da ugovor bude prekinut prvi put kada se plata ne isplati radnicima.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez, rekao je da je do 17 sati izvršeno 411 testiranja, i da je 48 testova bilo pozitivno na korona virus.

“Večeras će se raditi veliki broj testova u laboratorijama u Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Pozitivni slučaj je u Bihaću. Pozitivan slučaj je jedan od pet slučajeva koji su danas testirani u Sarajevu. Trenutno ispitujemo veze i kontakte osobe”, pojasnio je Čerkez.

Rekao je i da jedan smrtni slučaj u Bihaću nije vezan za korona virus.

“Osoba koja je imala vezu sa migrantskim centrom u Bihaću nije bila pozitivna. U Mostaru je također testirano pet osoba. Od tih pet imamo dvije pozitivne osobe. Radi se o osobama iz Širokog Brijega. Oni su svi vezani za prvi slučaj”, istakao je Čerkez.

Apelovao je na stanovništvo da se posveti nekim drugim aktivnostima, osim što prati i gleda sadržaje povezane s pandemijom korona virusa.

“Jer, pritisak kontinuiranog gledanja i slušanja o korona virusu stvara određene i mentalne probleme. Predlažemo da samo tri granična prelaza budu i za robe i putnike. Predlažemo da se napravi zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta, jer mislimo da ćemo na taj način smanjiti komunikaciju i mogućnosti transfera virusa u BiH”, izjavio je Čerkez.

Kako je kazao, insistiraju i da se poveća kontrola dežurnih telefona u ambulantama i domovima zdravlja.
Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, rekao je da je danas donijeta naredba o zabrani posjeta migrantskim centrima i izlazaka migranata iz tih centara.

“Federalni štab civilne zaštite donio je dvije naredbe. Prva se tiče zabrane rada privatnih stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija. Navedeno je da sve hitne slučaje preuzimaju domovi zdravlja”, rekao je Solak.

Druga naredba, kako je kazao, se tiče migrantskih centara.

“Zabranili smo posjete migrantskim centrima i izlaske migranata iz tih centara. Obuhvatili smo sve i privremene, stalne i azilantske centre. To ćemo sa upraviteljima i ministarstvom unutrašnjih poslova tih kantona regulisati”, poručio je Solak.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *