Novalić iznio detalje o nabavci vakcina, razgovori s Pfizerom, Kinom, Rusijom

0
566

Federalni premijer Fadil Novalić obratio se danas zastupnicima na online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Govoreći o potezima koje je Vlada FBiH napravila u samoj nabavci vakcina, Novalić je rekao da one još nisu komercijalna roba te da je do njih teško doći.

Pojašnjava da Ad hoc grupa pri Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH nije ukinuta, već je i dalje nosilac aktivnosti za nabavku vakcina na federalnom nivou.

– Tražili su naše direktne kontakte s predstavnicima ruske, kineske i indijske ambasade, kako bi se na taj način pokušala osigurati nabavka određenih količina vakcina za građanstvo i razmotrila mogućnost zajedničke nabavke vakcina sa AstraZeneca i Serum Instituta u Indiji po prijedlogu Republike Srbije, s obzirom na to da već imaju potpisan bilateralni sporazum sa Indijom. Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se – ističe Novalić.

Naglašava da je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević već to bila uradila prije njega za 350.000 doza, te da ih je on povećao na 500.000.

– Uključili smo se u grupu Makedonija, Crna Gora, BiH, Srbija – pojasnio je.

Kada je u pitanju nabavka vakcina Sputnik V, Novalić je naglasio da su Ruskoj Federaciji poslani svi konektivni papiri.

– Bili smo kod ruskog ambasadora koji je poslao diplomatsku notu Fondu u Ruskoj Federaciji, koji je odgovorio da ne vidi ni Medimpex ni Krajinagroup, a mi smo obje odabrali na prijavljenom tenderu za vakcine. Njima su proslijeđeni papiri, to odobrava neko vladino tijelo. Zamolili smo predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da i on pošalje autorizaciju, oni ne vide gore BiH – dodao je federalni premijer.

Govoreći o Pfizeru, ističe da su kontaktirali Ambasadu SAD-a koja ih je uputila na USAID, pa su kontaktirali sa Washingtonom.

– Pfizer veoma rado razgovara, ali nikako ne možete doći do toga da vam kaže količinu i vrijeme dobave. Kina ima šest procedura za dobijanje vakcina, poslali smo aplikaciju, ušli smo u proces, oni također vide državu, ali ušli smo u proces, prihvatili su – navodi.

Napominje da je zamoljen i Tegeltija da i on svojim pismom namjere ojača našu poziciju.

– Odlučili smo s kantonima poslati Pfizeru za 500.000 vakcina, koje se sada teško dobijaju, ali kasnije će se dobaviti. Poslali smo 16 pisama namjere za prometnike, ali vakcine su geopolitika i to još nije komercijalna roba – potcrtava. One će doći u trećem-četvrtom koraku. Mi garantiramo da ćemo sve korake iza toga, onih pet, obaviti kao Federacija, nakon što se eksponira država. Radim 24 sata dnevno, dok roba ne postane komercijalna, veleprometnici ne igraju – dodao je Novalić.(v,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here