Nova studija otkrila iznenađujuće efekte kafe na mozak

0
175
Iznenađujući efekti kafe na ljudski mozak (Foto: Pixabay)

Ako pijete kafu, vjerojatno se slažete da vas ništa ne može bolje razbuditi. Novo istraživanje posmatralo je aktivnost mozga kako bi otkrilo da kafa utiče na povezanost mozga na načine koji nikada ranije nisu bili tako pažljivo ispitivani.

Neuroradiolog Nuno Sousa, predsjednik portugalskog Medicinskog fakulteta Univerziteta Minho, vodio je studiju, koju je sponzorirao Institut za naučne informacije o kafi. Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu ili fMRI za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kafu u poređenju sa grupom osoba koje ne piju kafu u tri države.

“Ovo je prvi put da je učinak redovnog pijenja kafe na naš mozak proučen s ovom razinom detalja”, piše Sousa u studiji.

Kao rezultat toga, Sousa i njegov tim otkrili su da zaista postoji veza između pijenja kafe i efikasnijeg i korisnijeg obrasca veza s obzirom na motoričku kontrolu i budnost. Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te učinke na vaš mozak, piše Eat This.

Štaviše, istraživači su takođe otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kafa može povećati sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

To je još jedna veza koju su istraživači otkrili, a to je možda manje iznenađujuće. Mozak učesnika studije pokazao je veći stepen stresa nakon što su popili kafu.

Čini se da studija nije istraživala da li kafa ili jednostavno kofein ono što je donijelo ove prednosti, ali za ljubitelje kafe, da li je to uopće važno? (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here