Nova studija: Koliko će živjeti moj pas?

Gledate li svog psa i pitate se koliko bi mogao živjeti? Razmišljate li koliko ćete još godina moći ići u šetnju ili se maziti na sofi?

Nova dubinska studija pokazuje da se novorođenče Jack Russell terijer može očekivati ​​da će najduže živjeti u prosjeku 12,7 godina, a ne zaostaju ni Border Colli (12,1 godina) i Springer Spaniels (11,9 godina).

Nasuprot tome, neki od onih popularnih pasa popularnih među influenserima društvenih mreža mogli bi vam slomiti srce prije nego što mislite.

Utvrđeno je da četiri rase s ravnim licem imaju najkraći životni vijek u dobi od nule – s francuskim buldozima koji će živjeti samo 4,5 godine, a slijede engleski buldozi sa 7,4 godine, mopsi sa 7,7 godina i američki buldozi sa 7,8 godina.

Ovi kućni ljubimci povezani su s nekoliko poremećaja koji ograničavaju život, kao što su problemi s disanjem, bolesti kičme i poteškoće pri porodu – sve to će ograničiti ukupnu dugovječnost pasmina.

Očekivano trajanje života psa pri rođenju:

– Jack Russell terijer 12,72 godine
– Yorkshire terijer 12,54 godina
– Border Collie 12,10 godina
– Springer španijel 11,92 god
– Križanac 11,82 god
– Labrador retriver 11,77 godina
– Stafordski bul terijer 11,33 godine
– Koker španijel 11,31 godina
– Shih-tzu 11,05 godina
– Cavalier King Charles Spaniel 10,45 godina
– Njemački ovčar 10,16 godina
– Bokser 10,04 god
– Beagle 9,85 godina
– Haski 9,53 godine
– Čiuaua 7,91 godina
– Američki buldog 7,79 godina
– Mops 7,65 godina
– Engleski buldog 7,39 godina
– Francuski buldog 4,53 godine

Dobni popisi poput gornje (za 18 odabranih pasmina i križanaca) već su izrađeni, ali ovaj je najsofisticiraniji do sada jer se – temelji na analizi ogromne baze podataka veterinarskih zapisa pod nazivom VetCompass .

Ovaj nadzorni sistem koji vodi Royal Veterinary College (RVC), trenutno sadrži podatke o 20 miliona životinja.

Dopušteno je dr. Kendy Tzu-yun Tengu i njegovim kolegama da sastave ono što se naziva “tablice života”. Jednostavno rečeno, ovo su grafikoni koji organiziraju populaciju u dobne skupine, pri čemu svaki pojas prikazuje vjerovatnost smrti prije sljedeće dobne skupine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *