Nova revolucija u nogometu, stiže narandžasti karton

Zanimljivo je da narandžasti karton ne bi pokazivao sudija na terenu, već bi bio naznačen na elektronskoj ploči četvrtog sudije na terenu

novo pravilo u fudbalu revolucionarno uvodjenje narandzastog kartona cetvrti sudija
Testiranje novih pravila moglo bi početi u Premiershipu već u sezoni 2024/25 (Foto: X)

Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) potvrdio da će u nogomet, osim crvenih i žutih, vjerovatno uskoro doći i narandžasti kartoni koji donose privremene suspenzije.

Naime, ideja o suspenziji igrača zbog taktičkih prekršaja, jezika i općenito nedoličnog ponašanja raspravljala je i podržala ova asocijacija na svom godišnjem poslovnom sastanku u Londonu.

Potvrdio je to i predsjednik Sudijskog odbora FIFA-e Pierluigi Collina, koji sjedi u tehničkom odboru IFAB-a, te rekao da će predloženi testovi biti uključeni i na nivou profesionalaca.

Ova promjena pravila i njihovo testiranje bit će preporučeno u martu na skupštini IFAB-a u Glasgowu, a prema informacijama bliskim donositeljima odluka, najvjerovatnije će biti odobrena.

Inače, narandžasti karton značio bi isključenje od nekoliko minuta, vjerojatno deset, nakon čega bi se kažnjeni nogometaš vratio na teren.

Zanimljivo je da narandžasti karton ne bi pokazivao sudija na terenu, već bi bio naznačen na elektronskoj ploči četvrtog sudije na terenu.

Prema informacijama koje dolaze iz Londona, testiranje novih pravila moglo bi početi u Premiershipu već u sezoni 2024/25. (tl)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Uvodjenje narandzastog kartona nije dobro. Izbacuje sudije u prvi plan i omogucava mu da manipulise utakmicom. To znam iz vlastitog iskustva…Sudija Avdo u malom nogommetu, sudi nam finalnu utakmicu na zaista jakom turniru u Tuzli. Protivnici me ubise, ja kazem “Ja” ïli “Jao”, on meni odmah pokaze dvije mitute napolje. Vise sam vremena na toj utakmici proveo kraj aut-linije nego u igri…I naravno da smo izgubili finale.

  2. KAKVIH GLUPOSTI SE SVE NEĆE DOSJETITI !!!
    ZATO VIŠE I NE PRETIM I NE GLEDAM NOGOMET !!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *