Nova pravila na slovenskim granicama, upoznajte se…

Od ponoći na hrvatsko-slovenskoj granici kreće novi režim s kontrolom na granici koje nije bilo otkad je Hrvatska 1. januara ove godine ušla u Schengen. Slovenija uvodi graničnu kontrolu uz objašnjenje povećane opasnosti od terorizma nakon napada Hamasa, odmazde Izraela na područje Gaze ali i napetosti u Evropi koje u napada u Evropi koji su uslijedili
(Slovenija – granični prelaz, Foto: Ilustracija, internet)

Odluka stupa na snagu u subotu, 21. oktobra 2023. u ponoć (u noći s petka na subotu), čime se uvodi privremena ponovna kontrola na unutrašnjim granicama Slovenije s Hrvatskom i Mađarskom.

Od ponoći na hrvatsko-slovenskoj granici kreće novi režim s kontrolom na granici koje nije bilo otkad je Hrvatska 1. januara ove godine ušla u Schengen. Slovenija uvodi graničnu kontrolu uz objašnjenje povećane opasnosti od terorizma nakon napada Hamasa, odmazde Izraela na područje Gaze ali i napetosti u Evropi koje u napada u Evropi koji su uslijedili.Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar potpisao je Uredbu o određivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima je dopušten prelazak državne granice za vrijeme trajanja privremene ponovne kontrole, nakon što je Italija donijela sličnu odluku za italijansko-slovensku granicu.

Odluka stupa na snagu u subotu, 21. oktobra 2023. u ponoć (u noći s petka na subotu), čime se uvodi privremena ponovna kontrola na unutrašnjim granicama Slovenije s Hrvatskom i Mađarskom, koji će trajati do 30. oktobra 2023. godine.

Privremeno ponovno uvođenje kontrole krajnja je mjera proporcionalna utvrđenoj prijetnji. Mjere će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske, kažu iz slovenskog MUP-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *