Nova aukcija UIO, a u ponudi sve i svašta

Na aukcijama koje organizira Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) može se naći sve, “od igle do lokomotive” poput odjeće, polovnih vozila, dijelova za vozila, namještaja, kućanskih aparata, hrane kao što su pakovanja Nutele, konzerve tunjevine i skuše, tjestenina, zatim ljetna i zimska oprema…

U ponudi su se, također, mogli naći i skupocjeni mobiteli, nakit, markirana odjeća i obuća, motori.

Uništeno 1,5 miliona KM vrijednosti robe

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rečeno iz UIO, tokom 2022. godine putem javnih aukcija i direktnih prodaja, prodalli su oduzetu robu u iznosu od 196.265 KM.

“Na aukcijama oduzete robe najčešće se prodaje odjeća, obuća, razni alati, polovni kućanski i tehnički aparati, polovni motocikli, ali i lakokvarljiva roba, životinje i slično. Dalje, postupke uništenja oduzete robe UIO provodi uglavnom zbog povrede akciznog zakonodavstva, a najčeće se uništavaju rezani duhan i cigarete, rekao je za Radiosarajevo.ba Dženan Kovačević, iz Odjeljenja za kominikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Kako nam je potvrđeno, tokom 2022. godine UIO je uništila robu procjenjene vrijednosti od 1.569.468 KM.

“Postupke uništenja oduzete robe UIO realizuje komisijski i to predajom robe pravnim licima ovlaštenim za prikupljanje i zbrinjavanje otpada u skladu sa važećom zakonskom regulativom”, dodao je Kovačević.

Prema pravilniku, vrijednost robe u koju su uključeni svi indirektni porezi, komisija utvrđuje na osnovu raspoložive dokumentacije i stvarnog stanja robe koja se izlaže prodaji.

Ukoliko se vrijednost robe ne može utvrditi na ovaj način, komisija vrijednost robe utvrđuje na osnovu cijene identične ili slične robe na domaćem tržištu, umanjene za uobičajеne troškove poslovanja u trgovini.
Nova aukcija u Mostaru

Pa će tako 9. juna 2023. godine biti organizovana još jedna u nizu javnih aukcija, a koja će se održati u sjedištu Regionalnog centra Mostar.

Između ostalog, na aukciji će se naći osam komada aluminijskih felgi sa gumama, dva komada aluminijskih felgi, četiri čelične felge sa gumama, tri LED reklame i 20 staklenih čaša po početnoj cijeni od 560 KM.

U LOT-u 2 je 12 aluminijskih felgi sa gumama i osam čeličnih felgi sa gumama po cijeni od 460 KM. U LOT-u 5 su deset pametnih satova, dva CD/radio za VW Golf VI, dvije kamere, bežični zvučnik, bežične slušalice, osam komada USB sticka od 16 GB po ukupnoj početnoj cijeni od 1.495 KM.

Tu su i 16 komada farmerica, 31 pantalone, 20 košulja, 45 haljina i 50 suknji, a početna cijena za ovu robu je 930 KM.

U ponudi su i parfemi, pa se tako 84 parfema prodaju po početnoj cijeni od 470 KM. Zanimljivo je i da će se na aukciji naći i motocikl Yamaha čija je početna cijena 8.000 KM.

Kako se provode aukcije

Aukcije su javne i na njima mogu učestvovati sve punoljetne osobe i pravna lica, kao i fizička koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, pod uslovom da polože propisani depozit.

Međutim, to ne važi za uposlene u UIO, kao i osobe koje su u rodbinskoj vezi sa nekim od uposlenika Uprave do trećeg koljena linijskog ili tazbinskog krvnog srodstva.

Ako prva javna aukcija ne uspije ili ako je po okončanju aukcije ostalo neprodate robe, komisija odlučuje da li će se održati druga aukcija ili će se prodaja izvršiti putem direktne prodaje. Ukoliko komisija odluči da se održi druga aukcija, ona se održava pola sata nakon okončanja prve aukcije.

Na drugoj javnoj aukciji, minimalna dogovorena cijena za prodaju robe umanjuje se na 75 posto od cijene utvrđene za prvu javnu aukciju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *