Nova afera – unutrastranačka previranja u SDP-u

0
92

Nastavljaju se stranačke afere u BiH. Nakon afere Asim, koja je danima tresla bh. javnost, nije se dugo čekalo na novu. Ovaj put riječ je o unutrastranačkim previranjima najjače opozione stranke SDP-a. Naime, član Predsjedništva SDP-a Irfan Čengić u dokumentu koji je trebao biti interni, iznio je probleme i kupovinu glasova u ovoj partiji tokom izbora za predsjednika sarajevskog SDP. U utrci za ovu poziciju Damir Mašić pobijedio je Čengića, ali, kako stoji u spisima, ne na zakonit i transparentan način.

Na volju delegata je direktno uticao predsjednik SDP-a BiH i obavljao pozive da ne glasaju za mene, o čemu su mi svjedočili sami delegati koje mogu sve imonovati. Organizovalo se okretanje jagnjetine da se direktori ubjeđuju da glasaju protiv, ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili presuđeni kriminalci. Vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene.

Ovo je samo dio analize i prijedloga sa saniranje lošeg stanja u Kantonalnom odboru SDP-a koju je izradio Čengić, a koja je, kako kaže, trebala biti interni dokument poslan organima stranke. No, tamo nije ostao, dospio je u javnost što Čengiću, kako nam je kazao, nije bio cilj. Stoga nije želio komentirati sadržaj dokumenta, ali nam je potvrdio njegovu autentičnost.

Komentar smo zatražili i od predsjednika stranke Nermina Nikšića koji se u analizi spominje kao direktni akter lobiranja među delegatima. Kratko nam je odgovorio: “Nisam ni do sada nije komentirao u javnosti unutarpartijske stvari pa to neće učiniti ni sada”.

Kontaktirali smo i s Damirom Mašićem koji je u trci za predsjednika sarajevskog SDP-a pobijedio Čengića. Dobili smo sličan odgovor: “Nikada do sada nisam odgovarao na neutemeljene priče bazirane na principu rekla-kazala jer je to nedostojno ozbiljnog čovjeka, a naročito javnog dužnosnika”.

Na Čengićeve navode reagirao je i Kantonalni odbor SDA. I njih je nedavno tresala unutarstranačka afera Asim. Ista meta, isto odstojanje. Kupovina glasova, lobiranja, a akteri visoki stranački funcioneri. Ovu aferu istražuje Kantonalno tužilaštvo, stoga kantonalna SDA traži da se i u SDP-ovu umiješaju istražni organi. Navode, potpisana izjava Irfana Čengića te navodi o ucjenama i drugim nezakonitim postupcima dovoljan je povod da Kantonalno tužilaštvo pokrene istragu po službenoj dužnosti.

Iz Kantonalnog tužilaštva nisu nam danas mogli potvrditi da li su zaprimili bilo kakvu prijavu o ovom slučaju.

Lokalni izbori su na pragu. No, apsurdna je činjenica da će stranke od građana opet tražiti ono čega u njihovim redovima nema – povjerenje.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here