Nobilo nema status advokata Milorada Dodika, nećemo mu slati pozive za ročišta

Na jučerašnjem ročištu u Sudu BiH nije obraćao, Nobilo je sjedio uz Dodikovog advokata Bubića, a po izlasku iz Suda BiH nakon obraćanja Milorada Dodika prvi je dao izjavu o samom procesu ističući kako je Sud BiH kontaminiran

 Nobilo nema status advokata/branioca optuženog Milorada Dodika već pravnog savjetnika

Advokat Anto Nobilo nema status advokata/branioca optuženog Milorada Dodika već pravnog savjetnika u timu odbrane, kazali su iz Suda BiH za Patriju na upit da li je Nobilo dobio dozvolu za posebno postupanje. Nobilo je advokat iz Hrvatske te bi mu za takvo postupanje trebala posebna dozvola.

No, iz Suda BiH navode da je izabrani branilac Milorada Dodika advokat Goran Bubić.

„Sud je dopisom od 01.12.2023. godine, obavijestio odbranu Milorada Dodika da pravni savjetnik u timu odbrane optuženog Milorada Dodika, Anto Nobilo, neće biti pozivan od strane Suda i da će se postupak voditi sa i bez njegovog prisustva na glavnom pretresu, na koje činjenice je ukazao i sudija Mirsad Strika na ročištu održanom 06.12.2023. godine. Dakle, Sud nije ni odlučivao o izdavanju dozvole za posebno zastupanje Anti Nobilu, u smislu odredbi Zakona o Sudu BiH, jer on nema status advokata/branioca optuženog Milorada Dodika“, kazali su iz Suda BiH.

Iako se na jučerašnjem ročištu u Sudu BiH nije obraćao, Nobilo je sjedio uz Dodikovog advokata Bubića, a po izlasku iz Suda BiH nakon obraćanja Milorada Dodika prvi je dao izjavu o samom procesu ističući kako je Sud BiH kontaminiran.

„Ovaj Sud je nepovratno kontaminiran. U podsvijesti vam ulazi ta velika količina informacija i napravljena je šteta za ovaj postupak i ne može se voditi pošteni postupak. Jedini način je da se maknemo iz Sraajeva, ovdje žive i borave svi ti koji su utjecali“, kazao je Nobilo spominjući u svojoj izjavi i visokog predstavnika Christiana Schmidta, ambasadore, medije te da su oni svojim izjavama i objavama kontaminirali proces.

Jučerašnje ročište u konačnici nije ni održano jer odbrana Milorada Dodika ima pravo žalbe na odluku o odbijanju zahtjeva da se sudski postupak vodi u Banja Luci. Podsjećamo, Dodik i v.d. direktora Službenog lista Rs Miloš Lukić optuženi su zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Naredno ročište trebalo bi biti održano 20. decembra.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *