Nobelova nagrada za medicinu trojici naučnika za rad na virusu hepatitisa C

0
92

Nobelovu nagradu za medicinu 2020. dobila su tri naučnika za otkrića vezana za virus hepatitisa C, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Michaelu Houghtonu, Harveyju Alteru i Charlesu Riceu.

Nagrađeni su za poseban doprinos u borbi protiv hepatitisa, velikoga globalnog zdravstvenog problema koji uzrokuje cirozu i rak jetre širom svijeta.

Predsjednik Nobelovog odbora Thomas Perlmann objavio je u Stockholmu da su američki virolozi Alter i Rice i britanski naučnik Houghton dobili Nobelovu nagradu za medicinu za 2020. godinu “za otkriće virusa hepatitisa C”.

Zahvaljujući otkriću naučnika, konstatovano je da su danas dostupni vrlo osjetljivi testovi krvi na virus koji su eliminirali slučajeve hepatitisa nakon transfuzije krvi u mnogim dijelovima svijeta.

Navodi se da ovogodišnja Nobelova nagrada u medicini ima drugačije značenje zbog epidemije nove vrste koronavirusa, koja otkriva koliko su medicinska istraživanja važna za društva i ekonomije.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), u svijetu postoji više od 70 miliona slučajeva oboljelih od hepatitisa, a 400 hiljada ljudi godišnje umre od ovog virusa.

Naučnici William Kaelin, Peter Ratcliffe i Gregg Semenza dobitnici su Nobelove nagradu za medicinu ili fiziologiju za 2019. za otkriće “kako stanice osjećaju i prilagođavaju se dostupnosti kisika”.

Prva svečanost dodjele Nobelovih nagrada za književnost, fiziku, hemiju, medicinu je održana na Kraljevskoj muzičkoj Akademiji u Štokholmu 1901. godine. Od 1902. godine nagrade formalno dodjeljuje kralj Švedske.

Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje na svečanosti koja se održava u pravilu 10. decembra – na dan kada je preminuo Alfred Nobel, ali se imena dobitnika (laureata) nagrada u pravilu objavljuju već u oktobru.

Nobelova je nagrada finansijski utemeljena i iznos je nešto veći od milion eura.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here