Nobelova medalja ruskog novinara Muratova prodana na aukciji za 103.5 milijuna dolara

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, priopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions

0
183
Muratov je medalju dobio za novinarsku hrbrost i kritike Kremlja (Foto: Agencije)

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 milijuna dolara, a prikupljen iznos usmjerit će se na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, priopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom. Posvetio ju je šestero svojih novinara koji su poginuli zbog svojega rada.

Nova Gazeta je objavila početkom ožujka da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje kaznenim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeno stajalište vlade o ratu u Ukrajini.

U videu koji je objavio Heritage Auctions, Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade “daje priliku da vas se čuje”, prenosi Hina.

“Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo pomoći ljudima koji najviše pate”, dodao je ruski novinar, posebno istaknuvši “djecu u izbjegličkim obiteljima”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here