Njemački ministar Roth: “Situacija u BiH prijeti miru cijele Europe”

"Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički čelnici trebali baviti, tj. provedbom zakašnjelih reformi koje su neophodne za veću konvergenciju s EU"

0
278

Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u BiH koji rade za demokratsku, europsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava

Njemački ministar za Europu Michael Roth pred dolazak u dvodnevnu posjetu BiH poručio je da je trenutna situacija u našoj zemlji “frustrirajuća i predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u cijeloj Europi”.

Ocijenio je da su pozivi na otcjepljenje od države i potezi prema njenom slabljenju povlačenjem iz nacionalnih institucija neodgovorni i neprihvatljivi.

– Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički čelnici trebali baviti, tj. provedbom zakašnjelih reformi koje su neophodne za veću konvergenciju s EU – navodi se u izjavi.

Roth je naglasio kako je neophodan hitni napredak u ovoj oblasti, što je u interesu građana zemlje i njenog ekonomskog napretka.

– Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku, europsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava. Želio bih ohrabriti i potaknuti sve takve pojedince da ustraju u svojim nastojanjima – dodao je.

Podsjetimo, njemački ministar Roth će u Sarajevu boraviti od 30. novembra do 2. decembra, a planirani su sastanci sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, predstavnicima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i predstavnicima civilnog društva, navedeno je u zvaničnom saopštenju njemačkog ministarstva.

Razgovorat će se o trenutnoj političkoj situaciji i izgledima zemlje za pridruživanje EU.

Državni ministar Roth sastat će se i sa zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kako bi razgovarali o temama kao što su reforme potrebne za veću konvergenciju s EU i posljedice trenutnog političkog zastoja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here