Njemačka zabranila neonacističku grupu Combat 18

Njemačka je zabranila neonacističku grupu Combat 18 Deutschland, šaljući, kako ju je vodeći sigurnosni zvaničnik zemlje nazvao, “jasnu poruku” desničarskim ekstremistima i antisemitima.

Više od 200 policajaca izvelo je racije u šest njemačkih saveznih država danas, zaplijenjujući mobitele, kompjutere, nekonkretizirano oružje, nacističke simbole i propagandne materijale, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Grupa je širila “krajnje desničarski ekstremizam i antisemitsku mržnju” u njemačkom društvu stvaranjem neonacističke muzike i izvođenjem koncerata ekstremističkih muzičkih grupa, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Grupa je ogranak Combat 18, koju je osnovalo u Britaniji u ranim 1990-im godinama militantno krilo Britanske nacionalne stranke. Broj 18 odnosi se na prvo i osmo slovo abecede AH, inicijale nacističkog čelnika Adolfa Hitlera, prenosi Fena.

Njemački ogranak Combat 18 uživa veliko poštovanje unutar ekstremno desničarske scene i smatra se simbolom nasilnog ekstremizma, saopćio je Seehofer.

Neki od članova grupe osuđeni su za nelegalni uvoz municije u Njemačku dok su se vraćali s obuke korištenja vatrenog oružja u Češkoj Republici u septembru 2017.

Policijske racije izvedene su u saveznim državama Brandenburg, Hesse, Mecklenburg-Zapadna Pomerania, Sjeverna Rajna Vestfallija, Rhineland-Palatinate i Thuringia.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *