Njemačka predlaže proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, Ukrajinu i Moldaviju

Baerbock je rekla kako je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju potrebno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina

Proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana,Ukrajinu i Moldaviju zbog politike Vladimira Putina

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila je na konferenciji o proširenju EU u Berlinu početak procesa jačanja unutrašnjih struktura Evropske unije kao pripremu za proces proširenja te je istodobno predložila postupnu integraciju zemalja kandidata.

“Mislim da bismo mogli razmišljati o postupnoj integraciji zemalja kandidata kojima bi zatvaranjem novih poglavlja bio omogućen pristup radu Evropske unije, između ostalog, i sudjelovanjem na sastancima Vijeća EU”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova na otvaranju ministarske konferencije pod nazivom “Veća, snažnija Unija”.

Njemačka ministrica rekla je kako njezina vlada razmišlja o nizu mjera koje bi EU učinile djelotvornijom u trenutku proširenja.

Među te mjere spada i ograničenje područja odlučivanja na kojima bi bio moguć veto. Baerbock je spomenula mogućnost uvođenja neke vrste glasanja u Vijeću EU preko žutih i crvenih karata: žute u slučaju nezadovoljstva nekim dijelovima odluke, crvene u slučaju potpunog neslaganja. Baerbock je iznijela i ideju o smanjenju Evropskog parlamenta i Evropske komisije, pri čemu bi unutar komisije pojedini resori bili podijeljeni na više zemalja članica.

“Evropska unija može biti snažniji akter jedino ako se prihvatimo onoga što odgađamo već duže vrijeme, a to je reforma načina na koji EU funkcionira”, rekla je Baerbock.

Ona je rekla kako će razrada reformskih planova biti nastavljena tokom belgijskog predsjedanja Evropskom unijom u prvom polugodištu 2024. i izrazila nadu da će biti okončana tokom sljedećeg izbornog razdoblja. Baerbock je rekla da je proces proširenja potreban kako bi EU postala još snažniji akter i povećala sigurnost.

U radu konferencije sudjeluje i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Baerbock je rekla kako je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju potrebno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravlja o osnaživanju struktura Europske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizirala je Njemačka u saradnji sa Španijom, koja trenutno predsjeda EU, prenosi Hina.

U radu konferencije sudjeluje i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *