Njemačka planira ublažavanje mjera protiv koronavirusa

Njemačka vlada planira ublažavanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa nakon što počne da opada broj novih slučajeva, vjerojatno do kraja februara, javlja Anadolu Agency (AA).

Za razliku od nekih evropskih susjeda, u Njemačkoj su i dalje na snazi brojne mjere prema kojima nevakcinisane osobe ne mogu u restorane, na javna mjesta i u neke od prodavnica.

“Razvijamo perspektive za otvaranje”, izjavila je portparolka vlade Christiane Hoffmann novinarima u ponedjeljak u Berlinu.

Najavila je da će se o sljedećim koracima raspravljati na sastanku saveznih i državnih zvaničnika 16. februara, ali da nove mjere mogu stupiti na snagu tek kada vlasti budu sigurne da njemački zdravstveni sistem neće biti preopterećen.

“Prema procjenama stručnjaka, to bi se moglo desiti u drugoj polovini februara”, rekla je ona.

Njemačka posljednjih sedmica bilježi nagli porast broja novozaraženih zbog varijante koronavirusa omikron.

Farmaceuti u Njemačkoj od utorka bi trebalo da počnu s vakcinacijom, jer je parlament promijenio pravila pa stanovništvo mogu vakcinisati i farmaceuti, stomatolozi i veterinari.

Oko 74,4  posto njemačke populacije u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19, dok je 54,3 posto stanovništva primilo i buster dozu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *