Njemačka odlučila priznati sve kategorije vozačkih dozvola iz BiH

Njemačka je odlučila da od 1. kolovoza 2023. godine službeno priznaje sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila.

Kako piše TGPM, prema informacijama koje dolaze, Vlada SR Njemačke je u četvrtak donijela takvu odluku.

Ova odluka će mnogim bh. građanima u Njemačkoj olakšati život, a naročito vozačima kamiona i drugih teretnih vozila.

Međutim, ovakva odluka će sigurno doprinijeti i većem broju odlazaka iz BiH jer će se na taj način olakšati proces viziranja.

Pretpostavka je da bi se, prije svega, trebao povećati broj odlazaka kvalificiranih i profesionalnih vozača koji su veoma traženi u Njemačkoj, a samim tim otežati situacija u BiH zbog nedostataka vozača.

Podsjećamo, bh. građani sa A i B položenom kategorijom su sa bh. vozačkom dozvolom mogli voziti prvih 6 mjeseci boravka u Njemačkoj.

Nakon toga su morali predati zahtjev za zamjenu dozvole. Sporazumom dvije države, za navedene kategorije nije bilo potrebno ponovno polaganje teorijskog i praktičnog ispita.

Međutim, taj sporazum se nije odnosio na vozače C kategorije i ostalih kategorija teretnih vozila. Tako da su oni morali polagati teorijski i praktični dio kako bi dobili dozvolu u Njemačkoj, a nakon nove odluke to više neće morati.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *