Njemačka izglasala Uredbu o doseljavanju radnika sa Zapadnog Balkana

0
526

Njemački Bundesrat većinom glasova prihvatio je prijedlog Vlade Njemačke o uvođenju kvote od 25 hiljada radnih dozvola na godišnjem nivou za nekvalifikovanu radnu snagu s zapadnog Balkana, prenose Nezavisne.

Ovim glasanjem uredba Vlade Njemačke, nakon objavljivanja u Službenom glasniku, stupa na snagu, a počeće važiti od 01. januara 2021. godine, nakon što trenutna uredba stupi van snage. Ujedno, prihvaćen je prijedlog Vlade da se važenje uredbe vremenski ograniči do kraja 2023. godine.

Tokom glasanja odbijen je prijedlog četiri njemačke savezne države da se kvota od 25 hiljada potpuno ukine, te omogući njeno neograničeno važenje.

Inače, njemački privrednici su se žalili što procedure za dovođenje radnika traju veoma dugo, a na ovaj problem ukazivali su i građani Bosne i Hercegovine koji su tražili radne dozvole u Ambasadi Njemačke u Sarajevu. Ovaj problem je bio osnov činjenice da je godišnje u Njemačku otišlo tek 29 hiljada nekvalifikovanih radnika. Obzirom da je Njemačka najavila širenje kapaciteta u konzularnim odjeljenjima, ako bude ukinuta kvota od 25 hiljada, može se očekivati procesuiranje znatno većeg broja radnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here