Njemačka će uhapsiti Putina ako kroči na njeno tlo

Ministar pravosuđa Njemačke Marco Buschmann izjavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako kroči na njemačko tlo.

“Očekujem da će se Međunarodni krivični sud u Haagu brzo obratiti Interpolu kao i državama ugovornicama i zatražiti od njih provedbu tog naloga”, rekao je Buschmann za list “Bild am Sonntag”.

Buschmann je pojasnio da bi Njemačka tada bila obvezna lišiti slobode Putina ako uđe na njemački teritorij i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu.

Jučer je njemački kancelar Olaf Scholz tokom posjete Japanu pozdravio potjernicu ICC-a protiv Putina, rekavši da niko nije iznad zakona.

U petak je ICC izdao naloge za hapšenje Putina i njegove predstavnice za prava djece.

“Danas, 17. marta 2023, Predraspravno vijeće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje protiv dvije osobe u vezi sa situacijom u Ukrajini, gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i gospođe Marije Aleksejevne Lvove-Belove”, naveo je ICC.

ICC optužuje Putina da je odgovoran za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece) i protupravnog premještanja stanovništva (djece) s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Sud je rekao da postoje razumni razlozi za vjerovanje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *