Njemačka bi uskoro mogla biti bez duhana

Strategiju za Njemačku bez duhana 2040” izradio je Njemački centar za istraživanje raka, javlja njemački portal “Spiegel”

0
331

Stopa pušenja među odraslim osobama trenutno je oko 24 posto.

Do 2040. to se treba smanjiti na pet posto, a za mlade ispod dva posto.

Na to, između ostalih, poziva se savez od 50-ak zdravstvenih organizacija i agencija za pomoć, Njemačka zaklada za pomoć protiv raka, Njemački dječji fond i Njemačko društvo za opću medicinu.

Kako bi postigli cilj, naučnici su izradili katalog mjera s deset tačaka.

Strategiju za Njemačku bez duhana 2040” izradio je Njemački centar za istraživanje raka, javlja njemački portal “Spiegel”.

Porez na duhan bi se svake godine povećavao za najmanje deset posto. Uz to, uvode se i ograničenja prodaje, primjerice zabrana izlaganja automata i duhanskih proizvoda.

Oglašavanje cigareta, grijača za duhan ili e-cigarete treba biti načelno zabranjeno, kao i pokroviteljstvo događaja od strane proizvođača proizvoda i donacije duhanske industrije za političke stranke.

Zabrana pušenja trebala bi vrijediti u obrazovnim ustanovama, restoranima i pubovima, automobilima kao i na igralištima i na radnim mjestima. Uvođenje standardnih kutija bez logotipa marke za cigarete, e-cigarete i tekućine, također je jedna od mjera.

Osim toga, one koji žele prestati pušiti treba podržati kroz odgovarajuće programe.

Evropska unija želi sveobuhvatnim planom smanjiti broj smrtnih slučajeva od raka i uvelike smanjiti korištenje cigareta do 2040. godine.

Pitanje je hoće li njemački politički prihvatiti ovakve mjere.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here