Njemačka ambasada počela rad sa strankama u odjelu za vize

0
330

Na stranici Njemačke ambasade u Sarajevu objavljeno je kako je Odjel za vize postepeno počeo da ponovo radi sa strankama.
Podnošenje zahtjeva je trenutno moguće za sljedeće kategorije/vrste boravaka:

Spajanje porodice;

Stručni kadar i visokokvalifikovani kadar čije je upošljavanje nužno u ekonomskom pogledu i čiji se posao ne može prolongirati ili obavljati u inostranstvu;

Studenti čiji se studij ne može u potpunosti realizirati iz inostranstva;

Zdravstveno osoblje.
Šta to konkretno znači za registraciju i dodjelu termina? Na šta je po ovom pitanju potrebno obratiti pažnju?

Za gore navedene svrhe boravaka se u sistemu za zakazivanje termina Ambasade od sada ponovo mogu zakazivati termini za sljedeće kategorije:

Kategorija za termin s registracijom na listi čekanja:

Vize za spajanje porodice (doseljenje bračnih partnera, partnera istospolnih zajednica (registrovane u Njemačkoj) i djeca).

Kategorija za termin sa slobodnim odabirom termina:

Vize za visokokvalifikovani kadar, Plava Karta EU, MINT kao i IT zanimanja bez visoke stručne spreme (uz prilaganje predsaglasnosti);

Stručna radna snaga s priznatim stručnim obrazovanjem: medicinski tehničari (dogovor o posredovanju između Savezne agencije za rad Keln i Agencije za rad i zapošljavanje BiH) i ostala stručna radna snaga (potrebno je već imati potvrdu o istovjetnosti kvalifikacije!) kao i stručna radna snaga pomoću ubrzane procedure (samo uz prilaganje predsaglasnosti Ureda za strance!);

Viza za studij (uključujući i stipendiste), stručno obrazovanje (samo za zanimanja iz oblasti zdravstva) i u svrhu priznavanja obrazovanja (samo za zanimanja iz oblasti zdravstva).

Termini u svrhu spajanja s porodicom koji su već bili dodijeljeni s konkretnim datumom i vremenom, ali nisu mogli biti realizovani radi zatvaranja odjela za vize zbog korone, će automatski biti iznova dodijeljeni od strane odjela za vize. Nije potrebno da se u vezi toga obraćate odjelu za vize.
Za koje svrhe boravaka se i dalje ne mogu podnositi zahtjevi za vizu i izdavati vize?

Sljedeće kategorije odnosno svrhe boravaka i dalje podliježu mjerama ograničenja putovanja:

Vize za zapošljavanje prema članu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju (“Pravilo za zemlje Zapadnog Balkana”);

Vize za detaširane radnike;

Vize za Šengen, au-pair, volontere, jezički kurs, razmjena kadrova, zaposlenje na brodovima, traženje posla, mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja ili mjesta za studiranje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here