Njegovo veličanstvo kesten: Pun vitamina, štiti bubrege

0
60
kesten pun vitamina stiti bubrege
Miris kestena, bilo pečenog ili kuhanog, uvijek stvara osjećaj ugode i topline (Foto: Ilustracija)

Kestenu se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuje sportašima i djeci. Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a može se jesti i u supama i salatama.

Miris kestena, bilo pečenog ili kuhanog, uvijek stvara osjećaj ugode i topline.

Kesteni su vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Kesteni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sistema.

S obzirom da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Također, prehrambena vlakna sadržana u njima mogu biti od pomoći svim osobama s neredovnom stolicom. Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s disajnim putevima poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here