Niz događaja na Danima evropskog nasljeđa u Tuzlanskom kantonu

Manifestacija se organizira u evropskim zemljama s ciljem privlačenja pažnje javnosti na potrebu i obavezu očuvanja evropske baštine

0
344
Bogat sadržaj na Danima evropskog naslijeđa u Tuzli (Foto: Organizatori)

Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona (TK) i ove godine će obilježiti Dane evropskog naslijeđa, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli.

Ta manifestacija organizira se u evropskim zemljama s ciljem privlačenja pažnje javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a doprinos će i ove godine dati ustanove kulture Tuzlanskog kantona.

Manifestacija “Etnologija i Bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, kojom će Bosanski kulturni centar kao nosilac projekta te BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik obilježiti Dane evropskog naslijeđa, bila je tema jučerašnjeg sastanka čiji je organizator kantonalno Ministarstvo za kulturu, sport i mlade koje je pokrovitelj i djelom finansijer manifestacije.

Na sastanku kojem su prisustvovali pomoćnica ministra za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Amela Mehmedović te direktori pet ustanova učesnica u projektu, definirani su termini događaja koji će u pet gradova i općina Kantona biti održani od 20. do 30. septembra ove godine.

– Ideja BKC-a TK da manifestacija, osim u Tuzli bude održana i širom Kantona, u startu je dobila podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade jer nam je cilj da sadržaji koji promovišu kulturu dođu do što više ljudi u našem kantonu. Obim, sadržaji i kvalitet manifestacije su zaista na visokom nivou, što je razlog više da Dani evropskog nasljeđa postanu tradicionalna manifestacija u Tuzlanskom kantonu – rekla je Amela Mehmedović.

Manifestacija će biti najavljena na pres-konferenciji 20. septembra u BKC-u u Tuzli, a prvi događaj je zakazan za 22. septembar u BKC Kalesija gdje će biti otvorena izložba posvećena istraživanju i prezentiranju izvorne narodne muzike te ozvaničene namjere za kandidiranje tog nasljeđa na UNSCO-ovu listu nematerijalne baštine.

BKC Živinice će 23. septembra biti domaćin večeri posećenoj pozorišnoj umjetnosti u tom gradu. Događaj “Pozorišna umjetnost nekad i sad“ okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živincima te će izložbom plakata, dijelova scenografija i kostima iz predstava, kao i fotografija pozorišnih umjetnika, prikazati put od amaterskog do željenog profesionalnog statusa pozorišta.

Posjeta učesnika manifestacije Gračanici, uz posjetu Zavičajnoj muzejskoj zbirci, Starim čardaklijama u Varoši i Staroj džamiji u Sokolu, te uz upoznavanje s radom Udruženja “Gračaničko keranje” i Udruženja žena Gračanice u njegovanju tradicije i etnološkog nasljeđa, planirano je za 27. septembar. Domaćin će biti BKC Gračanica.

Javna ustanova Centar za kulturu Srebrenik pripremit će za 28. septembar izložbu slika iz fundusa manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” koja se održava već 44 godine, a čija zbirka ima više od 650 slika. U fokusu će biti etnološki motivi i stari grad Srebrenik.

Završni događaj na programu je 30. septembra u BKC-u u Tuzli, panel-diskusija učesnika “Dana evropskog naslijeđa u TK” i stručna predavanja o etnologiji, etnografiji i usmenoj književnosti.

Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu, također pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva, prvi put su uz uključivanje više institucija obilježeni prošle godine u organizaciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera, Muzeja istočne Bosne i Radio-televizije TK-a.

Cilj ovogodišnjeg nosioca projekta i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je da manifestacija postane tradicionalna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here