Niska cijena ljetnog javnog prijevoza u Njemačkoj vrijedi i za turiste

Regionalni vozovi mogu se koristiti i za prijevoz između većine njemačkih gradova, no vrijeme putovanja je znatno duže nego s ICE vlakovima

0
92

Stanovnici Njemačke i turisti u ovogodišnja će se tri ljetna mjeseca moći voziti tamošnjim autobusima, tramvajima, podzemnom željeznicom i regionalnim vozovima za samo devet eura mjesečno.

Zbog rasta cijena goriva i velike inflacije država nastoji smanjiti troškove putovanja te izlete u gradove učiniti privlačnijima, ali i smanjiti broj automobila u zakrčenim gradskim prostorima. Međugradski vozovi također su dio plana, ali putovanja najbržim ICE (InterCity Express) vozovi i dalje će zahtijevati posebnu kartu, piše Hina.

Željeznički operater Deutsche Bahn i brojna prometna udruženja u prodaju su pustili karte koje će vrijediti za putovanja u junu, julu i avgustu.

Neki lokalni prijevoznici krenuli su s prodajom čak i prije nego što je u petak u Bundestagu usvojen zakonodavni paket za ublažavanje visoke inflacije.

Njemačka željeznička industrija kaže da ovim potezom želi privući i nove korisnike usluga na trajnoj osnovi, nakon velikog pada broja putnika tijekom pandemije.

Dužnosnici ističu da pogodnost vrijedi u cijeloj zemlji pa onaj tko kartu primjerice kupi u Berlinu, može istu koristiti u autobusima i vlakovima u Hamburgu, Münchenu i drugim gradovima.

Takozvani Regionalbahn vozovi također ulaze u plan od 9 eura, što znači da će prijevoz regionalnim vozovima od Berlina do baltičkih plaža biti znatno jeftiniji tokom ovogodišnjih ljetnih mjeseci.

Regionalni vozovi mogu se koristiti i za prijevoz između većine njemačkih gradova, no vrijeme putovanja je znatno duže nego s ICE vlakovima. Osim toga, očekuje se da će posljedično biti teže pronaći smještaj u najpopularnijim njemačkim destinacijama.

Karta od devet eura eura odnosi se na juni, juli i avgust te vrijedi samo do kraja mjeseca u kojem je kupljena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here