Nikšić s Amerikancima o uspostavi federalnog USKOK-a

Nikšić ovom prilikom istakao je čvrstu opredijeljenost aktuelne Federalne vlade da se konačno naprave pomaci i počne puna primjena ovog zakona, kao i da se što prije uspostave posebni odjeli suda i tužilaštva Federacije BiH

Premijer Federacije BIH Nermin Nikšić danas se u Sarajevu sastao sa otpravnicom poslova Ambasade SAD u našoj zemlji Deborah Mennuti. 

Tema sastanka bila je implementacija Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH, donesenog 2014. godine. 

Premijer Nikšić ovom prilikom istakao je čvrstu opredijeljenost aktuelne Federalne vlade da se konačno naprave pomaci i počne puna primjena ovog zakona, kao i da se što prije uspostave posebni odjeli suda i tužilaštva Federacije BiH.

– Mi smo zahvalni na podršci koju Ambasada SAD-a pruža Vladi Federacije u svim oblastima pa tako i ovom projektu. Ambasador Michael Murphy i vaša administracija nam zaista iskazuju prijateljski odnos i ja sam posebno zainteresovan da o pitanju provedbe antikorupcijskog zakona naši zajednički napori daju rezultate što prije. Dočekala nas je u ovom mandatu činjenica da od 2014. godine na provođenju ovog zakona ništa nije urađeno. Nedopustivo bi bilo dalje čekati. Mi u Vladi FBiH predano radimo na iznalaženju moguće lokacije za smještaj posebnih odjela i očekujemo u tome i podršku federalnih pravosudnih institucija – kazao je Nikšić. 

Mennuti je, također, naglasila zahvalnost timu koji uime Ureda premijera i Vlade Federacije radi na rješavanju ovih pitanja.

– Mi smo zaista i sretni i ponosni što možemo s vama raditi na implementaciji ovog zakona. Imamo resurse koje smo izdvojili u tu svrhu i nastavit ćemo izdvajati. Drago nam je i zahvalni smo za partnerstvo koje imamo s vašim timom. Izuzetno smo zadovoljni posvećenošću i naporima koji se ulažu, te želimo da se što prije postignu konkretni rezultati i naprave naredni koraci, a kako bi provedba antikorupcijskog zakona donijela značajne promjene i napredak u oblasti vladavine prava – kazala je Mennuti. 

Premijer Nikšić istakao je da se u planovima federalnog budžeta za narednu godinu predviđaju sredstva za ovaj projekt, te dodao da već postoje i druge stavke za njegovo finansiranje. 

– Naš put prema Evropskoj uniji, pravna sigurnost naše zemlje i dolazak investitora ovdje podrazumijevaju nedvojbenu spremnost da se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala i da konačno oni ljudi koji su ogrezli u kriminalu i korupciji, za to i odgovaraju. Naš jedini cilj je da posebni odjeli suda i tužilaštva Federacije profunkcionišu i rade svoj posao najbolje što mogu i znaju. Vlada Federacije je spremna uraditi na tom planu sve što može. Jasno nam je i da onog momenta kad ti odjeli počnu raditi, naće odmah nestati korupcija i kriminal, ali znamo da je i USKOK-u u susjednoj Hrvatskoj trebalo vremena da se profilira i počne davati rezultate. Kada uspostavimo ove odjele onda ćemo imati i adresu na kojoj stručni nosioci pravosudnih funkcija vode postupke borbe protiv korupcije i kriminala, kao i na kojoj će biti odgovorni ako te borbe ne bude – naglasio je premijer Nikšić. 

Također, ovom prilikom istaknuta je opredijeljenost i za postizanje napretka u borbi protiv cyber kriminala, te da se radi na iznalaženju rješenja koja će značajno unaprijediti ovu oblast. 

Inače, sastanku su uz zvaničnicu Američke ambasade Mennuti prisustvovali i predstavnici Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i za provednu zakona Frank Bradsher i Lejla Begtašević Radalija.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *