Niko nije obavezan da primi vakcinu

Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, smatra da BiH nije pogriješila što se oslonila na COVAX mehanizam u procesu nabavke vakcina protiv koronavirusa.

-Oko 95% proizvedenih vakcina otišlo u 10 najbogatijih zemalja. COVAX mehanizam omogućava njihovu ravnppravnu raspodjelu ali očito su tu bili neki drugi prioriteti. BiH, kao i čitav niz drugih zemalja, se ne može u potpunosti osloniti na taj sistem ali drugog rješenja nemamo. Druga varijanta je bila na slobodnom tržištu tražiti lijekove a to bi bilo neuporedivo teže- rekao je Huseinagić.

Dodatni problem je sistem javnih nabavki

Informacije koje su se pojavile da će kantoni obaviti nabavke ukazuju na to da ima slobodnih vakcina. Međutim, da ih ima slobodnih onda ne bismo čekali.

-Veliko je pitanje da li bismo mimo COVAX-a uspjeli išta nabaviti. Naravno nama dodatni problem predstavlja i sistem javnih nabavki, tendenciozno ili pogrešno tumačenje nekih odredbi. Mi još uvijek imamo stanje prirodne nesreće. Manje više svi gledaju kako da zaštite sebe. Nabavka vakcina je pokazatelj da ljudi koji su odgovorni za nešto moraju prvo voditi računa o tome da sebe zaštite pa onda da nabave nešto.”

Za početak će se vakcinisati 2.500 ljudi

Ističe da bi u prvoj pošiljci trebalo da stigne najmanje 5.000 vakcina, jer je tako pakovano.

-Za početak će se vakcinisati 2.500 ljudi, kako bi se mogla osigurati i revakcinacija. Definisane su prioritetne grupe stanovništva za vakcinaciju.”

Huseinagić navodi i kako niko nije obavezan da primi vakcinu, uključujući i zdravstvene radnike.

O borbi Bosne i Hercegovine sa koronom kaže da smo proveli dobre mjere.

-Ja sam pobornik manje restriktivnih mjera. Posljedice lockdowna iz marta još uvijek imamo u privredi. Mislim da BiH ima dobre rezultate.”

O visokoj stopi smrtnosti u BiH kaže da u odnosu na neke razvijenije zemlje BiH ima manju stopu smrtnosti, a da je jedan od najvećih problema kasno javljanje građana doktorima.

-Testovi su pouzdani, a ukupno gledano u FBiH možda i jesmo dovoljno testirali, ali u nekim kantonima su jako malo testirali-rekao je Huseinagić. (ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *