Nije svejedno pospremate li krevet odmah nakon buđenja ili kasnije

No, osim jastuka i prekrivača, na vašem krevetu nalaze se i grinje koje su toliko sitne da ih ne možete vidjeti golim okom
pospremanje kreveta odmah nakon spavanja ili ne strucnjaci otkrili
Nije preporučljivo odmah nakon buđenja pospremiti krevet (Foto: Pexels)

Imate li i vi naviku ujutro, odmah nakon buđenja, pospremiti svoj krevet?

Prema studiji, odvajanje vremena za namještanje kreveta ne samo da možda smiruje vaš um, već čini i da se dobro osjećate jer vaša soba tada izgleda urednijom.

No, osim jastuka i prekrivača, na vašem krevetu nalaze se i grinje koje su toliko sitne da ih ne možete vidjeti golim okom. Stoga, jednom kada ih pokrijete, nastaju savršeni uvjeti za njihovo daljnje razmnožavanje. Grinje vole živjeti u mračnim, vlažnim prostorima madraca i jastuka, a hrane se mrtvim stanicama kože. Kad ujutro napustite krevet, pokrivačem ih “pokrijete” u njihovom idealnom okruženju.

Navečer vojska grinja, koja se u međuvremenu umnožila, počinje raditi svoj prljavi posao. Među neugodnim učincima koje uzrokuju mogu biti iritacije kože pa čak i akne.

Dok se one hrane stanicama mrtve kože, ostavljaju svoj “potpis” na vašim plahtama. Njihov izmet tako je na mjestu na kojem bi nakon napornoga dana trebali doći i odmoriti te ugodno odspavati. On također izaziva alergijske reakcije kod mnogo ljudi, a uzrokuje i bolove u očima, kihanje, pa čak i astmu.

Ako ujutro ostavite svoj krevet otkriven, na grinje će utjecati svjež zrak i sunčeva svjetlost, a upravo im oba spomenuta faktora smetaju. Zbog toga je toliko važno da vaš krevet “diše” nekoliko sati, umjesto da ga odmah pospremite. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *