Nije prošao na Vijeću naroda RS-a: Neustavni zakon o imovini ide na usaglašavanje zajedničke komisije

0
52
nsrs nije prosao neustavni zakon o imovini ide na usaglasavanje zajednickoj komisiji
Narodna skupština RS (Foto: NSRS)

Vijeće naroda bosanskohercegovačkog entieta Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatralo je odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub Bošnjaka u vezi s neustavnim zakonom o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti, usvojenim nedavno u Narodnoj skupštini RS-a.

– Klubovi Srba, Hrvata i ostalih glasali su protiv našeg zahtjeva, kao što su to učinili i Srebrenka Golić i Igor Bošnjak iz Kluba Bošnjaka. Adil Osmanović, Dževad Mahmutović, Armin Hamzić i ja smo glasali za.

Da bi zakon prošao, bila je potrebna većina iz svakog kluba što nije bio slučaj. Prema ustaljenoj proceduri, sada ovaj zahtjev ide na zajedničku komisiju NSRS-a i Vijeća naroda koja bi trebala ponovo raspravljati o tome – kaže za Faktor Alija Tabaković, danas jednoglasno izabran za predsjednika Kluba Bošnjaka.

Pojasnio je slijed procedure.

– Ako i na zajedničkoj komisiji bude negativan odgovor, onda se žalba šalje Ustavnom sudu RS-a. Bude li ova entitetska pravosudna institucija odbila naš prigovor, zakon će stupiti na snagu.

Međutim tu nije kraj borbe za državnu imovinu. Ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine mogu pokrenuti članovi Predsjedništva BiH, članovi kolegija Parlamentarne skupštine BiH.. – naglašava Tanaković. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here