NFSBiH traži od nadležnih povratak navijača na tribine

Nogometni savez Bosne i Hercegovine poslao je Institutu za Javno zdravstvo RS-a i Federalnom zavodu za Javno zdravstvo molbu da se utakmice fudbalske PLBiH u proljetnom dijelu sezone igraju pred publikom, piše Faktor.

U bh. kući fudbala konačno su se probudili iz “zimskog sna” i napravili su potez koji je u interesu sporta.

“Ovim putem vam upućujemo molbu za odobrenje organizacije utakmica Premijer lige BiH, sa prisustvom gledalaca u proljetnom dijelu prvenstva, a koje počinje 27/28. februara 2021. godine.

Naime, do sada je odigrano 19 kola i jesenjem dijelu takmičarske sezone 2020/21 bez prisustva gledalaca i moramo istaći da su FSBiH i klubovi poduzeli maksimalne mjer i napore u organizaciji utakmica u skladu sa svim epdiemološkim i zdravstvenim preporukama, te da utakmice na otvorenom nisu bile izvor širenja zaraze COVID-19.

Obzirom na višestruki značaj prisustva gledalaca na utakmicama (prihodi od ulaznica promocija tkamičenja, zainteresovanost sponzora, itd.) kao i ozibljan pristup organizaciji od strane klubova i kontrole od FSBiH, ovim putem vas molimo za gore navedeno odobrenje orgnizacije utakmice u skladu sa sljedećim uslovima:

– Ne bi bilo dozvoljeno prisustvo gostujućih navijača.
– Gledaoci bi bili smješteni na tribinama sa sjedećim mjestima.
– Ukupan broj gledaoca na jednoj tribini bio bi 10% od kapaciteta te tribine.
– Svako sjedište na kojem je dozvoljeno sjedenje bi bilo označeno sa obaveznim razmakom između sjedišta (minimalno 2 prazne stolice između, te minimalno 2 prazna reda).
– Na stadionima bi bili otvoreni svi ulazi da se izbjegnu gužve.
– Ne bi bilo fizičkog kontakta među gledaocima.
– Poštivale bi se sve ostale epidemiološke mjere”, stoji u molbi.

Identična molba poslana i na adresu Federalnog zavoda za Javno zdravstvo.(v,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *