Nezvanično: Čičko nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle na izborima 2024.?

Iako je CIK nedavno raspisao opće izbore u BiH za 2. oktobar ove godine, jedna kandidatura nagoviještena je već za lokalne izbore 2024. godine!

U kuloarima se ovih dana govori kako će se za gradonačelnika Tuzle na narednim izborima, kandidovati poznati tuzlanski intelektualac, Derviš Čičko, ali kao nezavisni kandidat.

U telefonskom razgovoru Čičko je kratko rekao “sve je moguće”, ali nije želio konkretnije govoriti o ovoj temi, barem još nekoliko dana, dok “politički teren” ne ispita do kraja.

Podsjećamo, Čičko je prije dvije godine od Naše stranke nominovan za gradonačelnika Tuzle, ali je neposredno pred početak predizborne kampanje, zahvaljujući unutarstranačkim špekulacijama i igrama, njegova kandidatura pod čudnim okolnostima povučena, a nominovana je Mirjana Lepić Marinković.

Čičko je nakon toga napustio Našu stranku i, koliko je poznato, trenutno nije član nijedne političke partije. (tl)

Podijeli

7 0 komentara

  1. Ipak, u Tuzli na lokalne izbore ne izlazi više od 60 hiljada osoba, a to je značajno natpolovična većina od broja upisanih. Gradonačelnik sa svojim “briljantnim” pobjedama ne dobiva više id 16 do 17 % od ukupnog broja glasača. Takođe, aktuelna relativna SDP-većina u Gradskom vijeću doseže tek 8 % glasačkog tijela našeg lijepog grada. To je sveukupnost političke Tuzle, a sve ostalo su “luk i voda” i magla, naravno.

    • Ne poznajem čovjeka ali mi djeluje kao lik koji ima ideje, zna šta hoće, a pitanje je da li bi u sadašnjoj konstelaciji snaga u GV mogao realizovati svoje ideje

  2. “Konstelacija” u političkom smislu u sadašnjem GV ne postoji, posebno ona većinska bazirana na bilo čemu što je ideološko-programska bliskost ili opredjeljenje. Relativna većina od 11 vijećnika SDP (8), “manjinac” i TA (2), pretvorena je preko noći u apsolutnu većinu koruptivnom trgovinom političkim uticajem, tj. prodajom direktorskih i drugih funkcija u JP i td. Praktično, daleko najveća grupacija su “nezavisni vijećnici”, njih cca 12, tj. prebjezi iz različitih političkih stranaka, koji listom podržavaju aktuelnu SDP-većinu, odnosno, gotovo privatnu Gradonačelnikovu jatačku skupinu “prodanih duša”. Faktički, većinska vijećnička struktura nema nikakav stvarni izborni legitimitet, pošto je većina njih-prebjezi, formalno i suštinski “prevarila” svoje glasače. Zastupaju svoje sasvim privatne korupcionaške interese. To je GV Tuzla. Nažalost.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *